Януари ли е най-депресивният месец?

Автор: Неда Узунколева
Коментари (0)
20:44 / 13.01.2024
821
Януари има репутацията на най-депресивният месец. Вълнението от празничния сезон изчезва, сметките пристигат, а студеното време създава мрачна атмосфера. Важно е обаче да се запитаме дали януари наистина оправдава тази лоша слава. Ето кои са основните фактори, които могат да понижат настроението ни през първия месец от годината:

Променящо се време и слънчева светлина: Един ключов фактор, допринасящ за възприемането на януарската меланхолия, е промяната във времето и намалените дневни часове в много части на света. Сезонното афективно разстройство (SAD) засяга някои хора, причинявайки симптоми на депресия през зимните месеци. Въпреки това е изключително важно да знаем, че не всеки преживява СТР и дори тези, които го изпитват, могат да намерят начини да го контролират. Дейности на закрито, търсене на естествена светлина и консултация със специалист са част от методите за преборване на това състояние и липсата на слънчеви лъчи. 

Финансово напрежение след празниците: Друг източник на стрес е финансовото състояние след празниците. Въпреки това, вместо да се спираме на това финансово напрежение, можем да преформулираме ситуацията. Чрез създаване на бюджет и предварително планиране на предстоящи разходи, хората могат да си върнат контрола върху финансите си и да започнат годината с нов фокус. Освен това, възползването от разпродажбите след празниците може да бъде възможност за закупуване на основни стоки на по-ниски цени.

Нови начала и решения: Вместо да се фиксирате върху края на празничните тържества, януари предлага шанс за ново начало. Много хора си поставят решения и цели за следващата година, осигурявайки усещане за цел и посока. Този импулс може да вдъхнови хората да се впуснат в пътешествия за самоусъвършенстване, засилвайки положителното мислене.

Прегърнете уюта на зимата: Януари може да бъде месец, в който да оцените уютните моменти и да се отдадете на грижа за себе си. Да се сгушите с хубава книга, да се наслаждавате на топли напитки или да се занимавате с успокояващи дейности може да създаде усещане за комфорт и благополучие през зимните месеци.

Въпреки че януари може да си е спечелил репутацията на депресивен месец, важно е да оспорим това схващане. Нека отпразнуваме потенциала за ново начало и да се възползваме максимално от началото на новата 2024 година.

Виж коментарите (0)

Още по темата (230):
23.01.2024 По-богати ли сме станали? За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари
14.01.2024 Днес е ромската Нова година - Банго Васил
08.01.2024 Засаждат десетки хиляди фиданки
05.01.2024 Днес арменците празнуват Бъдни вечер
03.01.2024 Как да превърнем новогодишните обещания в реалност?
03.01.2024 Живата елха била токсична и вреди на въздуха в затворени помещения
Още новини от Любопитни новини:
Важно да знаете, ако дълго време държите колата си, без да я кара...
Супермоделът Наоми Кембъл разкри добре пазена тайна за децата си
Време е! Яни Янков атакува титлата в най-голямото музикално шоу н...
Топчийският пролом - един от емблематичните природни феномени на ...
Племенник на Татяна Лолова се оженил за голямата любов на Дони
Журналист си тръгна със смешна сума от предаването на Геро


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).