Яжте кестени през есента за по-добра памет и не само

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:35 / 18.10.2022
366
Ядливият кестен, наричан още сладък, е един от най-ароматните и вкусни дарове на есента.

Предполага се, че произхожда от Азия. Среща се в Южна Европа, Северна Африка, Кавказ и Мала Азия. В България расте по северните склонове на Беласица, Славянка, Пирин и Огражден. Тези насаждения са с естествен произход, докато кестеновите гори край Берковица в Западна Стара планина най-вероятно са с изкуствен произход.

Кестените съдържат значително количество лецитин, който е много важен за паметта. Кестените действат ободряващо и премахват умората не само заради въглехидратното съдържание (250 калории на 100 г), но и защото съдържат витамините А, В1, В2 и С. Витамин C например е почти колкото в лимона, пише Ladyzone.

Кестените съдържат също така калий, калций, магнезий, фосфор, магнезий, желязо, силиций, мед, флуор и др. Подходящи са за диетично хранене поради ниското присъствие на мазнини и липсата на глутен.

Сладкият кестен обикновено живее до 150-годишна възраст, като дървото достига оптималния си плодоносен капацитет, когато е на около 50 години.

Когато купувате пресни кестени, избирайте тези, които са кръгли, твърди, без повреди по кората. Кестеновите ядки съдържат много вода, което означава, че те не могат да се съхраняват твърде дълго. След 4-5 дни стават сухи и смачкани. Може да разберете дали един кестен е пресен, като натиснете върху него с пръст – ако черупката се деформира, това означава, че е стар.

Съхранявайте кестените у дома на хладно, сухо място, но не повече от 4-5 дни. Не ги дръжте в найлонови торбички, тъй като те могат да плесенясат. И суровите, и печените кестени могат да се съхраняват във фризера в продължение на шест месеца.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Шер за 78-ия си рожден ден: Ще го прекарам, крещейки под възглавн...
Зад кулисите на "Капките": Какво не видяха зрителите в последния ...
Първият ерген посрами Алек
Камила затяга контрола над крал Чарлз
Цъфти българската Роза Дамасцена – можете да си направите домашно...
Изписаха Росица Пейчева: Явно няма щастие без болка и изпитания


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).