Задават се 3 поредни суперлуни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:00 / 12.08.2015
1117
3 суперлуни ще ощастливят българите в 3 поредни месеца. Астрономическото събитие идва на 29 август, 28 септември и 27 октомври. При суперлуната пълнолунието съвпада с перицентъра на окололунната орбита и пълната Луна изглежда по-голяма.

Макар всяка година да има по няколко суперлуни, новото тази година е, че те съвпадат с края на лятото и началото на есента - пълнолунието през август, септември и октомври ще бъде в района на лунния перицентър. Луната ще изглежда по-голяма едва с 3-5 на сто от диаметъра. Често обаче хората имат илюзия за по-голяма Луна, особено когато тя е ниско над хоризонта, сравнена с размера й в зенита.

На 28 септември пък ни чака лунно затъмнение. То ще започне в 3,11 ч. сутринта, а максималната му фаза ще е в 5,47 ч.
Луната първо ще потъмнее, а след това ще стане червена като кръв. В това няма нищо катастрофално или зловещо - Луната се оцветява в червено по същата причина, по която небето е синьо - нашата атмосфера разсейва по-добре синята част от спектъра, а светлината, която лети през атмосферата, за да бъде отразена от Луната, става червеникава, разказват учените. Те са категорични, че лунните затъмнения са вече изчислени за векове напред и затова е ирационално да се чака някакъв ужас от предварително известно събитие. Затова астрономите съветват хората да се наслаждават на красивите гледки.

С просто око българите ще могат да видят и астероида Веста, който в края на септември ще достигне шеста степен звездна величини и ще бъде достъпен за наблюдение с просто око. Веста може да се види през нощта в южното съзвездие Кит.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Валери и Мария Бакалова не са се виждали два месеца
Това ви чака през май според датата ви на раждане
Трик на WhatsApp, за да разберете местоположението на човек, без ...
Керана дебютира в театъра, скоро я гледаме в Бургас
Цитиридис изглежда като бургаска батка
Днес празнува една от най-обичаните ни актриси


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).