Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо пари копривата?
Автор: Екип Burgas24.bg 21:35 / 22.03.2024Коментари (0)1318
©
Ястията с коприва са удоволствие за сетивата и доставят несравнима полза за здравето, поради което добавянето им към ежедневното меню има много предимства и само един недостатък – копривата пари, факт, в който със сигурност лично сте се убедили, ако имате село и сте прекарвали като дете ваканциите при баба и дядо. Ако решите да си припомните детството и да се впуснете в приключение, набирайки си сами коприва, следва да съблюдавате да не докосвате нито една част от нея без защитни ръкавици, с чиито избор също трябва да внимавате, защото е напълно възможно да ви опари и през тънки такива.

Докато въпросът защо да приготвяме, поднасяме и хапваме коприва има ясен отговор, познат на всички – заради ползите, които доставя за здравето и фигурата, то въпросът защо пари копривата все още оставя безмълвни много запитани. Още по-интересно е защо представители на животинския свят похапват коприва, без да ги пари, и как да приготвите копривата, без да изгорите пръстите си.

Защо пари копривата?

У нас се среща Европейската коприва, която вероятно сте се убедили, че пари при докосване. Съществуват и други видове коприва по света като т.нар. висока коприва, разпространена само в Австралия и Нова Зеландия, Западната коприва от Калифорния, чиито листа са подобни на кука и още десетки видове, но ние ще се спрем именно на копривата, която вирее у нас и диво растяща, и отглеждана умишлено в градините като ценно с хранителните си ползи растение. Тя не се нуждае от много грижи и расте чудесно и в диви места без намеса и помощ от човешка ръка, като единственият ѝ недостатък е именно паренето, които причинява, ако случайно или умишлено се докоснете до нея. И не, дрехите понякога не ви спасяват от това.

Всъщност парливият нрав на копривата е нейното средство за защита от животните, за които иначе би послужила за храна като тревопасните например, макар че множество насекоми с удоволствие си я хапват, без да се плашат, пише actualno.com. А ако въпросът ви защо пари копривата е свързан не с причините да развие това средство за самозащита, а с веществата, които съдържа, причиняващи болезненото усещане, то тайната се крие в мравчената киселина, хистаминът и други химикали, съдържащи се в копривата, предизвикващи чувството на парене при ужилване. Власинките, които приличат на косъмчета, копривата използва като игли, с които да "инжектира“ в злощастната си жертва химикалите, предизвикващи парене и болка.

Как да облекчите опарено от коприва?

Друг не по-малко важен и често задаван въпрос е какво да направите и как да облекчите болката и паренето, ако копривата ви ужили. Сред средствата от природата и домашната аптечка, помагащи при близки срещи с лютия характер на това вкусно растение са:

- Лапад или по-скоро неговите листа, които доказано помагат според сблъсквалите се лично с коприва, макар други да считат ефекта по-скоро за плацебо. Най-вероятно първите са прави, тъй като лападът съдържа антихистамин, противодействащ на хистамина в копривата, който причинява паренето.

- Специалистите препоръчват да не докосвате опареното място поне 5 минути, за да не предизвикате втриване и навлизане на химикалите още повече в тялото ви, след което да измиете с хладка вода и сапун.

- Студен компрес с алое вера е от изпитаните средства от домашната аптечка, които облекчават неприятните симптоми на срещналия се отблизо с копривата.

- Ако не сте сред природата, а в собствената си градина, ще откриете средство за облекчение в кухненския шкаф – содата за хляб. Направете от нея кашичка с малко вода и поставете върху опареното място. Содата неутрализира парливия ефект на копривата.

- Не пропускайте важен за здравето ви факт – възможна е остра алергична реакция при опарване от коприва. Търсете лекарска помощ, ако обривът се разпространява, усещате гадене, затруднения с дишането, повръщане или устните ви се подуват. Подобни алергични реакции са рядкост, но могат да бъдат тежки и да доведат до сериозна опасност за здравето и дори за живота на опарения.

В случай, че не сте алергични към ужилването от коприва, не се тревожете, то може да бъде и полезно, тъй като същите вещества, които ви причиняват болка, имат антисептично, противовъзпалително и аналгетично свойство, увеличават притока на кръв към мястото и могат да се използват за облекчаване на ревматизъм, артрит и други заболявания. Не вярвате? Припомнете си лечението с пчелни ужилвания. И не се притеснявайте да я приготвяте в дома си и да я хапвате, веднъж попарена, тя спира да пари, така че готвенето на коприва е приятно занимание, а не изтезание.

Статията не замества лекарска консултация при алергична реакция към коприва.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: