Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо понякога усещаме, че падаме, преди да заспим
Автор: Екип Burgas24.bg 15:01 / 26.06.2023Коментари (0)341
©
Случвали ли ви се да се събуждате рязко посред нощ, да скачате уплашено от леглото, защото ви се струва, че падате в бездна. Усещате нещо като сътресение и не разбирате какво се случва. Ако това ви изглежда познато, не се тревожете, вие просто сте изпитвали това, което учените наричат хипнагогия.

Хипнагогията и усещането за падане, когато заспиваме, съзнанието ни напуска тялото, а мозъкът ни превключва от режим "работа“ към режим "сън“. През този преход от будно състояние към сън, усещаме нервни движения, все едно нещо рязко ни е стреснало и скачаме внезапно. Свързани са с треперене, а понякога и с хълцане. По време на това състояние имаме чувстваме, че падаме в съня си. Каква е причината за това усещане Все още не е ясно какво точно води до това усещане, но според учените има някои основни причини:

- физическа активност: ако правите физически упражнения преди лягане, със сигурност вероятността да изпитвате подобни нервни спазми се увеличава;

- стрес и безпокойство: ако си лягате, но се безпокоите силно за нещо, мозъкът ви продължава да работи и изпраща сигнал за опасност, дори и след като тялото заспи;

- кофеин и други стимуланти, безсъние.

Съществува друга доста любопитна теория за причината на тези спазми. Според учени от Университета в Колорадо има голяма връзка между падането и човешката еволюция. Те смятат, че мозъкът ни реагира така, защото преди хиляди години, нашите предци са спели на високо. По този начин мозъкът ни предупреждава да не паднем. Нервните движения не винаги ни събуждат

Интензивността на нервните движения е доста различна. Не винаги се събуждаме в паника и скачаме рязко. Понякога тези движения са меки и не прекратяват съня ни. Ако не спим сами, партньорът ни може да забележи движението ни като ритане или мятане на ръце.

В други случаи мускулните контракции не само ни събуждат, но водят до състояние подобно на шок за няколко секунди. На някои хора дори им се струва, че все едно някой ги бута от леглото. Това усещане се засилва, ако сънуваме, че падаме от сграда или друго високо място. Кога да посетим лекар Добрата новина е, че това не е психическо разстройство, нито причинява сериозни проблеми. Дори не е голям проблем, пише actualno.com.

Според проучвания между 60-70% от хората страдат от подобни нощни спазми без значение от възраст и пол. Не е необходимо да ходите на лекар, ако това ви се случва. Ако, обаче редовно страдате от тези нервни спазми, скачате уплашено насън и не може да се наспите, най-добре отидете на лекар. Не е необходимо да ходите на лекар, ако това ви се случва. Ако, обаче често страдате от тези нервни спазми, скачате уплашено насън и не може да се наспите, най-добре отидете на лекар.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: