Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо все повече шофьори лепят иконки в колите си?
Автор: Екип Burgas24.bg 09:55 / 04.05.2023Коментари (0)326
©
Все повече шофьори в България, в това число и доста таксиджии, редом до лика на Христос и Богородица лепят в колите си иконка на св. Христофор с молба за защита от ПТП и благословия. Малцина подозират, но хиляди християни и на Изток, и на Запад смятат, че този светец е закрилник на всички пътуващи със земен, въздушен или морски транспорт. В класическия стил светията се изобразява като отшелник, пренасящ на гърба си малкия Иисус през водите на една река, съобщи "Телеграф". Върху някои по-модернистични икони и медальони на заден фон са изобразени кораб, автомобил и самолет като доказателство, че небесният ангел закриля всички пътешественици, застъпвайки се за тяхната кауза и здраве пред Бога.

Празник

Неговият празник се чества идния вторник (9 май), когато и православната църква у нас споменава в молитвите си свети Христофор. Той е един от мъчениците, пострадали през време на седмото гонение против християните, предприето при император Деций Траян. След жестоки мъчения бил обезглавен в Ликия, Мала Азия, през 249 г. Неговият съвременник свети Амвросий Медиолански свидетелства за него, че чрез чудесата, които били извършени при мъчението му, обърнал в християнската вяра 48 000 езичници. Скоро почитта към праведника бързо се разпространила в цялата Римска империя.

Чудеса

Според древните жития на свети Христофор при мъченическите му страдания се извършили много чудеса. Цели 12 часа той бил подложен под лъковете на множество войници и цялото му тяло било надупчено от стрели. Една стрела се върнала обратно и извадила окото на стрелеца. Светият мъченик смесил останките от окото със земна пръст и мъчителят му веднага прогледнал.

Изкушения

В тъмницата нарочно оставили при него двете блудници Ницея и Акилина, за да го прелъстят и поругаят, но Божият човек не се поддал на изкушенията, а напротив - довел жените до покаяние и те се обърнали към християнската вяра. По-късно те били посечени с меч заради Христа, което станало, преди да бъде обезглавен техният просветител Христофор. След като останал твърд във вярата си, когато сложили на главата му нажежен шлем, светията страдалец бил осъден на обезглавяване, за да се попречи по-нататък на масовото преминаване в християнството на поразените от ставащите с него чудеса.

Той бил причислен от западните християни към групата на 14-те закрилници при различни беди. Католиците честват паметта му на 25 юли. Според народни вярвания в Централна и Западна Европа той е закрилник от внезапна и неразкаяна смърт.

Детето Иисус

Но най-известната легенда за свети Христофор гласи, че той пренесъл на рамото си през бурна река непознато дете, което след това се разкрило пред него като Иисус Христос. Поради това той се смята за покровител и на пътуващите. Доста често, особено християните от католическото вероизповедание, носят изображението му, на което той пренася Иисус Христос в образа на дете. Нашенски търговци на подобни сувенири твърдят, че талисмани с неговото изображение стават все по-популярни и в България под формата на медальони и илюстровани магнитчета.

Елин Пелин също е възпял светеца в разказа си "Огледалото на свети Христофор". В него той пренася пътници през една река, като всеки човек тежал в зависимост от това колко е грешен. В творчеството на писателя обаче светецът има кучешка глава. В такъв лик той е изобразен и в няколко български черкви, което все още се смята за загадка.

Ориса плаването на Колумб

Когато Христофор Колумб набирал екипаж за своeто първо плаване към неизвестния Нов свят, се сблъскал с огромни кадрови трудности. Според съществуващите все още моряшки суеверия, земята била плоска и някъде в края на океана е била бездната, която ще ги погълне, или че там ги чакат огньовете на ада и т.н. Наложило се светските и църковните власти да обещаят опрощение на всички грехове на осъдени престъпници, ако се качат на корабите на Колумб. Но се съгласяват малцина, и то само защото повярвали, че след като техният капитан се казва Христофор, ще бъдат покровителствани от светеца и плаването ще завърши успешно. Така и става – трите кораба прекосяват Атлантика с пълна скорост, радвайки се на прекрасно време. Връхлита ги само една немного силна буря. Тогава над една от мачтите на кораба на Колумб "Санта Мария“ се появява кълбовидна мълния, известна като "Огъня на свети Елм“.Това се е смятало за добра поличба и допълнително повдигнало духа на моряците. Така експедицията благополучно достига до днешна Америка на 12 октомври 1492 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: