ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо зелената салата може да е опасна? | ||||||
| ||||||
Защо зелената салата може да е опасна? Много фермери използват органични отпадъци или компост за наторяване на растенията. По този начин количеството на минералните елементи не може да се контролира точно и е възможно натрупване на нитрати и нитрити в продукцията. Не по-малка опасност са патогенните бактерии съдържащи се в органичната тор. Те полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията, откъдето попадат и в хората. Escherichia coli е конкретен вид бактерия причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи E. сoli може да е много опасна за здравето на хората. Бактерията води до хранителни разстройства и дори пневмония. В същото време голямото съдържание на нитрати освен стомашни проблеми, предизвиква и алергия. Как потребителят да разбере колко нитрати и нитрити има в зеленчуците? Един от начините е с лесни тестове, които се продават в търговската мрежа. Те са под формата на лентички. Върху определени участъци от тях се капва течност от изследвания продукт (част от него се размачква предварително, за да пусне сок) и в зависимост от концентрацията, лентичката се оцветява в различен цвят. Има няколко начина, с помощта на които можем да се спосим от опасните вещества. - Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа. - Избягвайте марулите зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост от страна на производителя и търговеца. - Измивайте листните зеленчуци с течаща вода, и то листо по листо. - Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите които понякога се крият между листата. - Препоръчваме ви освен измиването да накисвате салатите в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси. - Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца, или поне преди това накисвайте и измивайте старателно. Продукцията от фермерски пазари, или отглеждана в домашни условия или биологично производство е с по-висок риск за съдържание на нитрати или бактерии, информира bTV. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
3 компании наливат милиони в Бургас, ще разкрият много работни места
11:00 / 23.04.2024
Големи промени с платеното паркиране в Бургас!
10:34 / 23.04.2024
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
09:08 / 22.04.2024
Прокуратурата погна Динко от Ямбол!
16:01 / 22.04.2024
Очакват се обилни валежи!
14:11 / 22.04.2024
Вижте как ще изглежда най-новото бургаско училище!
14:47 / 23.04.2024
Чудесна инициатива на Сдружение "Младите лекари"
12:24 / 22.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета