Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Засилваме имунитета с този зеленчук
Автор: Екип Burgas24.bg 10:36 / 27.03.2024Коментари (0)1065
©
Чесънът е известен с богатото си съдържание на хранителни вещества и универсалната си роля като подправка, което добавя характерен вкус и аромат на ястията. Понеже зеленият чесън е наличен само за кратко през годината е важно да се наслаждаваме на него, когато имаме тази възможност.

Хранителната стойност на пресния чесън включва умерени количества витамин С, фосфор, манган и витамини от група В, както и калций, цинк и желязо в по-малки количества. Неговият ключов елемент е алицин, мощен антиоксидант, който подобрява здравето. Пресният чесън има ниска калоричност - само 5 калории на стрък, и предлага ползотворни серни съединения и органични киселини. 

Пресният чесън може да подпомогне имунната система, като действа като стимулатор. Със своите естествени антибиотични свойства, подобни на тези на по-зрелия чесън, той е идеално средство за укрепване на имунитета. При настинка или инфекция, добавянето на пресен зелен чесън може да осигури допълнителна защита за организма. Витамин С в пресния чесън стимулира производството на бели кръвни клетки, които играят ключова роля в борбата с инфекциите.

Чесънът може да помогне за улесняване на храносмилането чрез своите потенциални противовъзпалителни свойства, които успокояват раздразненията в червата. Това ускорява процеса на храносмилане и намалява дискомфорта. Антиоксидантните и антибиотични свойства на чесъна също помагат за поддържането на бактериален баланс в червата. 

Чесънът може да подобри циркулацията поради високото съдържание на витамин С, който улеснява абсорбирането на желязото. Желязото е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки, а чесънът също съдържа високи нива на желязо и други минерали. Това го прави ефективно средство за стимулиране на кръвообращението. Подобреното производство на червени кръвни клетки осигурява по-добра оксигенация на тялото и по-бързо доставяне на важни хранителни вещества до всички системи в организма. 

Като мощен антиоксидант, алицинът може да намали оксидативния стрес в организма и да намали риска от клетъчни мутации и развитието на рак, пише Puls.bg. Този ефект не само помага за предпазване от рак, но също така може да има благоприятно въздействие върху други хронични заболявания, предизвикани от действието на свободните радикали.

Според изследване алицинът в чесъна и зеления чесън намалява LDL (лошия) холестерол и повишава HDL (добрия) холестерол. Това също може да помогне за понижаване на кръвното налягане, намалявайки риска от инфаркт и инсулт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: