Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Зловещи звуци се носят от връх Еверест, щом слънцето залезе и температурите паднат
Автор: Екип Burgas24.bg 10:11 / 04.05.2023Коментари (0)448
©
След като слънцето залезе над Хималаите и температурите паднат, какофония от зловещи звуци изригва дълбоко в ледниците около връх Еверест, съобщава Daily Mail.

Изследователи, ръководени от глациолога Евгений Подолски, са открили, че симфонията от шумове от трясък и раздробяване във високопланинските ледници е резултат от резки спадове на температурата след свечеряване, което причинява напукване на леда.

Екипът установил причината за звуците през 2018 г., след като прекарал повече от седмица в преход през непалските Хималаи, за да тества сеизмичната активност на ледниковата система Тракардинг-Трамбау там.

Д-р Подолски и неговият екип прекарали три седмици в треперене на ледника пред връх Еверест, несигурни какво причинява бумтящите нощни звуци, но потвърдиха, че са свързани с екстремния студ, след като проучили сеизмографските данни.

Техните изследвания са едни от първите, които показват такова голямо количество сеизмична активност, дължащо се на термичното напукване в леда. С работата си те са надградили обширни изследвания на поведението на ледниците, тъй като ефектите от изменението на климата непрекъснато затоплят планетата.

Дейв Хан, ръководител на експедиция, който е завършил 15 изкачвания на връх Еверест, говори за чуващите се странните звуци през нощта, когато той и колегите му алпинисти си почивали, включително "лед и скала, които се срутват на различни места из долината“. "Трудно е да спиш“, добавя той.

Когато д-р Подолски и неговият екип са отишли в непалските Хималаи, за да тестват сеизмичната активност на ледниците Тракардинг-Трамбау, те са кацнали на ледник около три мили над морското равнище, откъдето имали пълен изглед към Еверест, който се извисявал на около 29 000 фута.

Д-р Подолски, който работи в Арктическия изследователски център в университета Хокайдо, Япония, казва: "Беше невероятно изживяване, защото това е толкова прекрасна област за работа. По принцип обядвам, гледайки Еверест“.

През деня д-р Подолски и екипът му можели да работят удобно с тениски. Но с падането на нощта температурата може да падне до около -15 градуса по Целзий или 5 градуса по Фаренхайт.

След като се стъмняло, той и екипът му чували "този силен бум“. "Забелязахме, че нашият ледник се пука или експлодира с пукнатини през нощта“, казва д-р Подолски.

Екипът поставил сензори върху леда, за да измерва вибрациите дълбоко в ледника. Същата технология се използва за измерване на силата на земетресенията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: