Знаехте ли, че в началото Мики не е бил мишка и се е казвал Мортимър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:27 / 19.01.2024
758
Тази година Мики Маус ще стане на цели 96 години. Въпреки това той няма нито един бял косъм. Интересното обаче е, че в началото Мики е бил не мишка, а ...заек.

Disney Brothers Studio беше просто още едно зъбно колело в анимационната машина на Universal Pictures, когато през 1927 г. Уолт Дисни създаде герой на име Осуалд, Щастливия заек. Със своето кръгло, бяло лице, голям нос и клепнали черни уши, усмихнатият Осуалд беше незабавен хит и Universal поръча поредица от серии. Когато през 1928 г., пише Time.

Дисни се среща с ръководители, за да преговаря за друг договор, заекът все още язди високо и аниматорът смята, че има надмощие. Вместо това студиото му каза, че е наело всички негови служители и е запазило правата върху Осуалд. Univesral предложил да задържи Disney, ако вземе по-ниска заплата, но той отказал.

Той и Уб Айверкс – единственият лоялен аниматор, който остана с Disney Bros., имали серия от безсънни нощи за заместника на Осуалд. Така те скъсиха ушите, добавиха допълнителна подплата около средата и превърнаха заека в мишка. На име Мортимър. Прозвището не продължи дълго; има редица истории, които се опитват да обяснят как и защо се е стигнало до смяната на името - най-популярната е, че съпругата на Дисни мразела името и предложила замяната му с името Мики.

Първите два късометражни филма с Мики не привлекли внимание, но след това се появи Steamboat Willi, първата анимация, включваща синхронизирана музика и звукови ефекти. Премиерата на филма е в Ню Йорк на 18 ноември 1928 г. и моментално става хит. Поредица от късометражни филми с Мики Маус се появили в рамките на няколко месеца. Мишката вече се превърнала в хит и истинският гений на Уолт Дисни веднага се възползвал от  това- започнали да се предлагат серия от стоки с Мики, а в рамките на две години заработил и фен клубът на Мики Маус.

През 1935 г. млад аниматор на име Фред Мур прави първата премяна на Мики. По-ранните аниматори са рисували мишката като поредица от кръгове, които ограничават движението му. Мур, който по-късно анимира сегмента на Sorcerer's Apprentice на Fantasia - му даде крушовидно тяло, зеници, бели ръкавици и скъсен нос, за да го направи по-сладък. Малко след това Мики се появил и в цвят.

До 1937 г. Disney Studios продуцира около 12 шорт серии на Мики годишно, като самият Дисни осигурява високия глас на мишката. Мики стана футболен герой, ловец, шивач и симфоничен диригент. Той случайно се напръска с инсектицид, спаси Плутон от ловеца на кучета, блъсна кола в плевня, изостана с наема си, записа се в армията, върна къщата си и се бореше за Мини с безброй мускулести лоши момчета (въпреки че той винаги я печелеше обратно накрая). 

До 50-те години на миналия век Мики има тематичен парк, комикси за вестници и The Mickey Mouse Club, хитовото телевизионно вариететно шоу, което постави началото на кариерите на тийнейджърски звезди от Анет Фуничело до Джъстин Тимбърлейк. След това филми на Дисни като Бамби и Спящата красавица започнаха да печелят похвали и касови приходи и мишката остана на заден план. Между последния му късометражен анимационен филм от 1953 г., The Simple Things, и специалния коледен филм от 1983 г. Mickey's Christmas Carol, мишката, която построи къщата на Disney, остана без работа в продължение на 30 години.

Въпреки това, въпреки полупенсионирането на Мики, ушите му все още са една от най-известните културни икони на 20-ти и 21-ви век. Той е позирал за снимки с всеки президент на САЩ след Хари Труман, с изключение на един (Линдън Джонсън никога не е посещавал тематичен парк на Дисни). Дисни твърди, че Мики е бил познат на 98% от децата на възраст между 3-11 години по целия свят. Продажбите на стоки, свързани с мишката, са намалели от най-високата си стойност от 1997 г., но те все още съставляват около 40% от приходите на компанията от потребителски продукти.

Мики се завърна на големия екран с епизодична роля в "Кой подстрои заека Роджър“ от 1988 г. Бъгс Бъни на Warner Brothers също участва във филма и двете компании поискаха всеки герой да получи еднакво екранно време до последната секунда. През 2002 г. той се появява във видеоиграта на PlayStation2 Kingdom Hearts, припомня businessnovinite.bg. И през 2006 г. той стана 3-D за първи път. Сега можете да го видите в Mickey Mouse Clubhouse, ранно сутрешно шоу на Disney Channel, предназначено за деца на възраст 2-6 години. Или можете да резервирате полет до Disney World и сами да разтърсите неговата огромна ръкавица.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5611):
31.05.2024 Лейди Гага с признание
31.05.2024 Иво Аръков си стегна багажа
31.05.2024 Ива Софиянска излезе по хавлия на улицата
31.05.2024 Любимка на шеф Ангелов стана порноактриса
31.05.2024 Виктория Бекъм обича да пийва винце
31.05.2024 Край на спекулациите: Снимки разкриват разделени ли са Бен Афлек и Дженифър Лопес
Още новини от Любопитни новини:
Иванка Тръмп наруши мълчанието за присъдата на баща си
Бургаското Барби: Най-гадното е, когато някой ти пожелае смъртта ...
И Ергенът Евгени се подигра на Алек
Това растение е силно отровно, но се използва като съставка в раз...
Ало, Космос! Говори България! Американското посолство води астрон...
7 концерта по света, които не са за изпускане


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).