Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли историята на руския Зукърбърг, който се осмели да се опълчи на държавния апарат?
Автор: Георги Кирилов 10:41 / 16.06.2019Коментари (0)1525
©
Един от фактите, които не изненадаха никого около ареста на 16-годишния пловдивски ученик, обвинен в тероризъм, бе, че той е комуникирал с вербовчика си посредством месинджъра Telegram.

Създателят му е руският Зукърбърг - Павел Дуров. Още през януари миналата година британският премиер Тереза Мей предупреди, че има риск Telegram "да се превърне в убежище на престъпници и терористи". Причината е, че това е най-сигурният междуплатформен месинджър в света. Искания за достъп до кода на Telegram досега са отправяли Съединените щати, Обединеното кралство и руският комуникационен регулатор Роскомнадзор.

Той дори заплаши, че ще блокира приложението. По това време Павел Дуров, чието състояние е 1,7 милиарда долара, живееше в новия си офис на 18 етаж в един от луксозните небостъргачи на Дубай. Заяви, че нито една служба няма да получи ключовете за криптиране на Telegram, нито ще научи къде са сървърите й. Нещо повече - приложението ще си остане безплатно и негови акции никога няма да се предложат на фондовите борси. Така няма опасност от враждебно поглъщане, като това, случило се със соцмрежата вКонтакте.

Самият Дуров е потвърждение на думите на руския милиардер Алишер Усманов, който още през 2012 г. го преценява като "човек, който не иска пари, а нещо повече". Тогава Усманов, - един от собстевниците на Mail.ru, преговаря с Дуров за придобиване на останалите акции в соцмрежата му. Ето как Усманов определя Дмитрий Гришин, създател на Mail.ru, и Павел Дуров - архитекта на вКонтакте: "Гришин е нормален човек - ако му предложиш пари - ще приеме.

А Дуров е друга история - не се бори за пари, а нещо друго". И точно това го прави изключително опасен в очите на всички властници и олигарси по света. Те не разбират подобни личности. Идеята за създаването на месинджъра дошла на дипломирания филолог с английски език през 2011 година. Тогава започва движението Евромайдан против президента Владимир Путин и партия Единна Русия. Сивият кардинал на Кремъл Владимир Сурков се обажда и иска да се закрие групата, която организира протеста. И когато получава вместо отказ снимка на изплезено куче в Туитър, е изгонен от Кремъл. Същата вечер пред дома на Дуров идват спецназовци. Той ги гледа през ключалката, но не им отваря.

"Тогава реших да се свържа с брат ми Николай и осъзнах, че нямам сигурен канал за комуникация", разказва Дуров. На 14 август 2013 е стартът на Telegram. До ноември потребителите му са 1 милион. В момента са повече от 200 милиона. Изключително е популярен в държави като Иран, където хората са преследвани и искат да имат начин за сигурна комуникация. Дуров започва да губи контрола над любимото си дете вКонтакте през 2011 година.

Създава го през 2006 година, като малко преди това гостува на Марк Зукърбърг. Мистър Фейсбук го поканил в дома си и от Гугъл започнал да чете рецепти за гурме ястия. И да ги готви. "Храната не ми хареса - толкова много подправки не са добре за стомаха. Едва не ме отрови", спомня си след това Дуров. Не отпил и капка вино, защото още като ученик бил потресен от разказа на учителя си по биология за това как спиртът убива живите клетки. В самолета на връщане в Русия Дуров решава, че вКонтакте трябва да е напълно различен от Фейсбук. Никакви рекламни банери, никакъв онлайн маркетинг!

След няколко години Фейсбук ще търси разработчици за Русия от офиса на Дуров. И той ще отговори за вербовчиците на Зукърбърг: "Нашите хора не се качват на потъващи корита като Фейсбук". На един от празниците на Санкт Петербург - 27 май, Дуров и неговите служители отварят офисите на вКонтакте и започват да хвърлят книжни ракети на хората отдолу. Във всяка ракета - по 5000 рубли. За половин час от офиса излитат хартийки на стойност 3000 долара. На тротоара започнал бой за тях. Дуров обяснил, че така искал да направи празника още по-жив. През 2011-а Mail.ru придобива 39% от вКонтакте. Дуров си запазва 12%. Останалите държат неговите приятели Вячеслав Мирилашвили и Лев Левиев. Тогава започват търканията между Дмитрий Гришин и Павел Дуров за бъдещото развитие на компанията.

Дуров изпраща отговора си на Гришин по Туитър със снимка, на която му показва среден пръст. Това е първият публичен fuck в руската стопанска история. Алишер Усманов успява да укроти Гришин и да купи след време акциите на Мирилашвили и Левиев. На Дуров е обещано директорското место. До февруари 2014 година, когато обявява, че напуска. След това напуска и Русия и казва, че няма да се появи в нея никога. Архитектът на вКонтакте Павел Дуров е известен с философията си на либертарианец. Тези, които не го познават, го обвиняват в анархизъм.

Той обаче не е такъв! Мрази по време на преговори, когато се говори за същността на един продукт, да му навират пари и така да се опитват да го накарат да промени мнението си. "Това изобщо не е това, което искам! В този момент, а и в бъдеще аз съм милиардер", напомня по време на един такъв разговор Дуров. Облича се само в черни дрехи - като Нео от "Матрицата". Когато си направи профил в Инстаграм, пусна снимка, на която е полугол. Вегетарианец е - ако се свържете с него по Скайп, вероятно ще го заварите да дъвчи някакъв сандвич за зайци.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: