Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли защо в някои автомобили има дръжка на тавана вляво от шофьора?
Автор: Екип Burgas24.bg 08:52 / 18.04.2023Коментари (1)562
©
Знаете ли защо в някои автомобили има дръжка на тавана вляво от шофьора? Известно е, че според правилата за движение водачът трябва да държи волана с две ръце. Всички знаем много добре защо има дръжки на тавана в салона на автомобила. Те се използват активно от пътниците, за да останат стабилни при остри завои и при шофиране извън пътя. Но защо подобна дръжка в някои автомобили е предвидена и от страната на водача?

Според правилата за движение водачът трябва да държи волана с две ръце, което му помага да не изпадне от мястото си нито при неравности или остри завои. Това се улеснява и от страничната поддръжка на седалката, и от предпазния колан, които държат тялото на водача  по време на маневри и при аварийно спиране, пише AutoMеdia.bg.

Така че защо тогава шофьорът се нуждае от таванна дръжка? Освен това не можете да закачите дамска чанта или закачалка с костюм, както се практикува с други подобни дръжки в кабината. Те не само ще пречат на управлението на колата, но и ще блокират видимостта на водача.

Всъщност има няколко опции за използване на дръжката на водача. Например при големи SUV-та и пикапи тази дръжка действа като асистент, позволявайки на водача да се качи в кабината. Тя е удобна, ако е необходимо, напускането на салона - трябва да признаете, че ще бъде много по-лесно, отколкото просто да скочите от високата кола.

Освен това доста често автомобилните производители интегрират на това място калъфи за очила. Да, мястото не е много удобно за калъф за очила, но ако желаете, можете да свикнете.

А наличието на дръжка от страната на водача се дължи на оптимизирането на производствените процеси. Казано по-просто, за производителите на автомобили е много по-лесно и най-важното е по-евтино да монтират дръжка кутия за очила със същоте залавни места, вместо да закриват с други декоративни елементи мястото за дръжката, защото автомобилите  са предназначени за различни пазари и се различават не само в нивата на оборудване, но и в местоположението на волана.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А знаете ли защо в най-новите автомобили няма дръжки на тавана нито за шофьора, нито за пътниците? :-))) Няма значение да кажем, че струват 170.000 евро.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: