Знате ли какво е кивано? Полезно е за храносмилателната система и сърцето

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
13:35 / 02.02.2024
520
Sofia24.bg ще ви разкаже за едно растение, което води началото си от Африка и Нова Зеландия. Външният му вид наподобява жълто-оранжева краставица, която обаче има рогчета по повърхността си. Вътрешността му е подобна на желе с леко тръпчив вкус. Този плод се нарича кивано, но също така рогат пъпеш и африканска краставица. Този плод вече може да бъде купен и в България. Ако все още не сте го опитвали, то знайте, че вкусът му е подобен на краставица. 

Съдържа вода, въглехидрати, протеини, мазнини в различни количества. Богат е на витамини А, В, С, PP, както и на минералите - желязо, калций, цинк, калий, магнезий, манган. Киваното е нискокалоричен продукт и помага да повишите имунитета си. Високото съдържание на калий тонизира мускулите и помага за добрата работа на сърцето.

Сокът от кивано е полезен за храносмилателната система. Фибрите, съдържащи се в плодовете стимулират перисталтиката и спомагат за пречистването на организма от вредните вещества. Както вероятно и сами сте се досетили кората на киваното не се консумира. След като го разрежете на две, вътрешността се изгребва с лъжичка. Консумира се пресен. Вътрешността се използва за приготвянето на салати и десерти. Киваното може да добавяте към коктейли, сандвичи, дори и към основни ястия.

Sofia24.bg ви предлага екзотична салата с кивано, пушена пъстърва и авокадо.

Тя се сервира направо в черупката на "рогатия пъпеш".

Продукти за 4 порции:

2 броя кивано

227 грама пушена пъстърва

2 броя авокадо, обелени и нарязани на кубчета

1 краставица, обелена и нарязана на кубчета

57 грама шалот, нарязан на кубчета

3 супени лъжици оцет от шери

Черен пипер на вкус

Лайм на вкус

Начин на приготвяне: Нарежете киваното по дължина. Извадете пулпата в купа. Използвайте малък остър нож, за да отрежете всяка мембрана, прикрепена към черупката. Запазете 1/2 чаша пулп за гарнитура. Пъстървата се обезкостява и нарязва. Добавете към купата кашата от киваното. Добавете авокадо, краставица и шалот. Поръсете с шери оцет и черен пипер на вкус. Напълнете със салата черупката на киваното. Отгоре поръсете останалата каша и поръсете с Piment d’Espelette (люти чушки) и сервирайте.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Лили Иванова отслабна видимо
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...
Знаете ли защо една от най-големите италиански продукции се снима...
"Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев
Велико! Яни Янков е на финал в най-голямото музикално шоу на Балк...
Най-после: Ненчо Балабанов и Катрин показаха прекрасната си дъщер...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).