Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Звезда от Фейсбук създаде най-лютия сос
Автор: Екип Burgas24.bg 10:36 / 24.11.2022Коментари (0)506
©
Фейсбук звездата Тихомир Трайков, който има над половин милион последователи, пусна рецепта за най-лютия сос, известен на българския пазар. Тихомир Трайков често гостува на страниците на Агротелеграф със съвети за природно земеделие и местните сортове, които използва. Той е потомък на български градинар, който е работил в Чехия, а внукът му прилага и разпространява знанията на своя дядо на любителите на чистата храна.

Кардамон

Тези дни Тихомир пусна рецептата за лютия сос със смятания за изчезнал сорт люти чушки от сорта Хисарски гороглед. Видеото е записано и се върти в Ютюб. Самият Тихомир предупреждава, че само на върха на чаена лъжичка от соса може да подлюти цяла тенджера със супа. Рецептата наистина е уникална, защото освен древните люти чушки той добавя и екзотичната източна подправка кардамон.

Напукани

Как се прави сосът? Майсторът разказва и как е постигнал уникалния лют вкус, който е облагороден с маджун от захарно цвекло. Напукват се върху ламарина около 6 кг дребни и много люти чушлета от сорта Хисарски гороглед, така че да са в полусурово състояние. Той предупреждава, че най-добре е операцията да се извършва навън, защото лютивината изпълва бързо помещението и предизвиква сълзи. В пепелта или във фурна се изпича около 1 кг кромид лук заедно с люспите. Необходими са и изчистените скилидки на няколко глави чесън.

Два литра



За сместа са нужни още 2 литра оцет от бъз, каменна сол, петмез от захарно цвекло, наричано още маджун, зърна кардамон и черен пипер.

Пасира

Лютите чушки се пасират заедно с изпечения и обелен лук, както и скилидките чесън. Сместа се прецежда, така че люспи и семки остават в цедката. Добавя се кардамонът, петмезът, оцетът от бъз, ако е много люто, можете спокойно да добавите още една доза петмез, каменната сол и смления черен пипер.

Огън

Полученият сок се вари около пет минути на огън, да се посгъсти. Той е богат на аромати и вкусове, много лют, но и здравословен. Особено полезен е за имунната система, но трябва да се внимава, защото е много лютив.

Бурканчета

След това се насипва в малки, затоплени бурканчета. Не е задължително да се стерилизира, защото оцетът и солта са консерванти. Добре затворен издържа няколко месеца в хладилник, обяснява Тихомир. Който желае, може да го вакуумира за няколко минути.

По-вкусен от балсамико

Оцетът от плодчета на бъз е един от най-полезните и с определено необичаен и екзотичен вкус. За това разказва неговата създателка биопроизводител Лидия Заркова. Тя беше отличена със златен медал на една от земеделските изложби в Пловдив – Агра, за нетрадиционни решения в използването на различни плодове. Лидия Заркова има ябълкова градина и от плодовете прави оцет. Освен от ябълки тя ферментира до оцет годжи бери, бъз, малини и др. Оцетът от бъз, без да е лютив, създава усещането за нежна лютивина и има изключително пикантен вкус, който може да се добави към мазно сирене, но и печени чушки и домати и различни видове салата.

Лъскавите плодчета помагат срещу анемия

Чудодейните черни плодчета през зимата са едно от най-добрите природни средства при лечение на анемии. Освен това са незаменим имуностимулатор, повлияват положително сърдечната дейност и спомагат за понижаване на кръвното налягане. През последните 60 години са проведени над 800 клинични и лабораторни проучвания, които изследват лечебните свойства на бъза. Интересен факт е, че плодчетата на черния бъз са особено богати на антициани, което пък спомага за мощната антиоксидантна активност на черния бъз: 3,5 пъти по-висока от тази на витамин Е.

През 2001 година проучване на Щатската национална библиотека по медицина заключава, че екстракт от черен бъз е "натурално лечебно средство с антивирусни свойства, особено срещу различни видове грип". Бъзът може спокойно да се употребява при простудно заболяване, защото предизвиква изпотяване и сваля високата температура. Плодчетата на растението, било то свежи или сушени, се справят отлично в борбата срещу анемии. Освен всичко друго черният бъз повлиява положително на сърдечната дейност и помага за сваляне на кръвното налягане. Ще се изненадате колко още лечебни приложения има черният бъз – чай от негови цветове спомага при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища, хемороиди, воднянка, високо кръвно налягане, импотентност, възпаление на пикочните пътища, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, задух, затлъстяване. Можете да използвате пък отварата от листата на черния бъз външно за бани при кожни обриви, хемороиди и ревматизъм.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: