18 април Европейски ден на правата на пациентите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:37 / 18.04.2010
1719
Това заяви в Парламента на поредната кръгла маса зам. председателят на асоциация "Жени без остеопороза". "Нарушено е правото на достъп до лечение на пациентите с остеопороза, тъй като реимбурсацията в страната падна на 25 % с Решение 51 от 18 февруари 2010 г. на Комисията по позитивния лекарствен списък, Това пречи на болните да се лекуват от едно от най-разпространените в страната ни заболявания - то обхваща всяка трета жена и всеки пети мъж над 50 години - алармира присъстващите Антоанета Титянова - зам. председател на асоциациата. - Докато в повечето страни в ЕС реимбурсацията е между 75-100% при нас въпреки отчетените данни за една от най-възрастните нации, обричаме болните на тежки фрактури, инвалидизация и смърт поради липса на възможност за лечение."

Асоциация "Жени без остеопороза" е сред трите неправителствени организации, които подкрепиха Европейската харта за правата на пациента при нейното създаване. През 2004 г. я издадоха на български език и в предните 3 години водеха широка информационна и дискусионна дейност из страната за популяризирането й. Представители на асоциацията участваха и във всички европейски инициативи, като допринесоха миналата година за приемането на Директивата за мобилността на пациентите в Европейския парламент.

Пред присъстващите в залата политици и представители на медицинската общност Титянова заяви европейското разбиране, че няма противопоставяне на "пациент срещу всички останали", а точно обратна е изказаната й от гостенката на кръглата маса Мелади Рос - директор на Активна гражданска мрежа, позиция, че пациентските организации с всички държавни и обществени структури трябва да се борят за утвържване на правата на пациента и издигане на нивото на здравните грижи в стрните от ЕС.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).