Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ако не искате да си имате проблеми по гръцкото море - прочетете това
Автор: Екип Burgas24.bg 22:21 / 14.08.2017Коментари (0)2229
©
Двама българи са сред първите арестувани за незаконен къмпинг в Гърция. Освен тях арестувани бяха и 6-има гърци, както и 4-ма македонци. Нарушението им било, че се настанили извън регламентираните къмпинг зони по крайбрежието на Ситония. Масови проверки в туристическите райони на Халкидики за незаконно къмпингуване, внос на незаконни акцизни стоки, строителство и други нарушения се извършват от месец от местното полицейско управление.

Само през юли в крайбрежните райони на общините на Аристотел, Ситония, Касандра Полигирос и Неа Мармара са извършени 13 700 проверки, в които 110 души са били арестувани и са наложени 3340 санкции. Според действащото законодателство в Гърция дивото къмпингуване е нелегално по силата на закон 392, приет още през 1976 г. Първоначалната забрана е за разполагане на палатки и каравани в района на плажове, паркове, археологически обекти, гори и обществени комунални зони. 

През 1993 г. забраната е залегнала и в нов закон - №2160, където забраната е вече абсолютна за цялата територия на Гърция. Категорично забранено е опъването на палатки на самия пясък. Допуска се само на утвърдените и регистрирани за целта места. Глобата за неспазването на тази забрана е 300 евро, а наказателната санкция е затвор до 6 месеца или 3000 евро, наложени от съдия.

Това са стандартни глоби, предвидени от закона, който обаче позволява на местните управляващи да променят размера им. Например в района на Керамоти областният управител е издал заповед, по силата на която незаконното къмпингуване се санкционира с глоба от 500 до 1000 евро. Ако нарушителят не може да плати на момента и на място, властите имат право да задържат автомобила му.

Всички глоби обаче може да бъдат намалени с 50%, ако бъдат платени до 10 дни в данъчна служба в Гърция. Позволено е единствено да разпънете палатка в близост до бар или търговски обект на техен терен, като ползвате например храна или кафе от тях. В този случай обаче собствениците на недвижим терен могат да приютят максимум една палатка или една каравана. В противен случай може да бъдат санкционирани солено за организиране на нелегален къмпинг, както и да загубят лиценза си за търговска дейност.

Друго важно, което чуждите туристи трябва да знаят, е, че замърсяването с боклуци може да им струва глоба от 300 евро, а паленето на огън в горските площи и защитени зони - до 5 г. затвор. Още една общоевропейска забрана остава извън вниманието на българските туристи. Заради разликата в цената на бензина сънародниците ни возят в багажника и туби с бензин или нафта. 

По европейските директиви за собствени нужди туристът може да носи не повече от 10 литра гориво, и то в специално предназначена за целта туба. По-големи количества се считат за търговски цели, за което туристът може да понесе наказателна отговорност, както и да му бъдат конфискувани и горивото, и колата.

Любителите на риболова пък е важно да знаят, че достъпът до водоеми е разрешен само пеша или с колело, а колата трябва да се оставя поне на километър оттам. Паленето на барбекю е позволено само с дървени въглища.

Феноменът на незаконното къмпингуване предизвиква възмущение сред местното население и хотелиерите, според които Гърция губи приходи от този черен бизнес. Още повече че българите отдават кемперите и караваните си под наем на трети лица, като приходите от това не постъпват в гръцката хазна. Именно затова представителите на организациите на туризма в Халкидики поискаха създаване на системен механизъм за мониторинг на безплатното къмпингуване.

Според председателя на Съюза на къмпинг зоните на Халкидики Андонис Делидимитриу проблемът се е задълбочил, след като в края на зимата 38 депутати на СИРИЗА поискаха със законопроект декриминализация на свободния къмпинг. Това според Делидимитриу е "създало много изкривено впечатление, че е позволено свободното къмпингуване".

В социалните мрежи дори има съвети за това как да се избегне арест, възмущават се от асоциацията. "Минах през Комица и видях 15 до 20 коли с българска регистрация", заяви председателят на Федерацията на стаи под наем в Халкидики Димитрис Хадалис.

Той допълни, че освен от познатите Кавуротрипес и Комица цялото крайбрежие от Вурвуру до Сарти, както и на крайбрежната зона от Олимпиада до Стратони е пълно с палатки и кемпери. През кои часове трябва да пазите тишина в Гърция?

Според съответния полицейски режим дневните и нощните часове на гръцката сиеста са следните: Лято: от 15,00 до 17,30 и от 23,00 до 7,00 ч. Зима: от 15,30 до 17,30 и от 22,00 до 7,30 ч.

Летният период е от 1 април до 30 септември, а зимният - от 1 октомври до 31 март. Според гръцката полиция нарушителите се преследват в степен на вина. Гражданите могат да да докладват за нарушения на полицията. Освободиха двамата къмпингуващи българи Двамата български граждани, арестувани за диво къмпингуване в Гърция, са освободени в рамките на 24 часа след задържането им.

И двамата обаче категорично са заявили, че отново ще къмпингуват, независимо че са били задържани, което не изключва възможността пак да се озоват вътре, но този път срещу тях ще бъдат наложени наказателни мерки, коментираха за "24 часа" юристи. "Да, ще къмпингуваме отново. Сега вече знаем и процедурата каква е", заявиха българите след освобождаването им.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: