Ако страната ни не представи районите под заплаха и риск от наводнения, ЕК ще продължи наказателната процедура

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:04 / 04.03.2022
603
МОСВ публикува за консултации и писмени становища от обществеността проектите на картите на районите под заплаха и с риск от наводнения за Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски район за басейново управление на водите, съобщиха от министерството. С това на практика стартира прилагането на втория етап от Директивата за наводненията и се създават условия да не се допусне преминаване на следващ етап на една от наказателните процедури срещу страната.

Картите са разработени в изпълнение на изискванията на европейското и българското законодателство – Директивата за наводненията и Закона за водите, по проект, финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.“. Те се изготвят за всеки от утвърдените райони със значителен потенциален риск от наводнения, като в съответствие със законовите изисквания трябва да се актуализират на всеки 6 години и да бъдат представени пред Европейската комисия.

Проектите на карти са публикувани на интернет страниците на басейновите дирекции, но могат да бъдат достъпни и чрез сайта на министерството на адрес:

https://www.moew.government.bg/bg/vodi/planove-za-upravlenie/planove-za-upravlenie-na-riska-ot-navodneniya-purn/planove-za-upravlenie-na-riska-ot-navodneniya-2022-2027/ 

Заинтересованите страни могат да изпращат становища, предложения, препоръки и коментари в срок до 26 април 2022 г. поотделно за всеки район за басейново управление на адреса на съответната басейновата дирекция. Активното участие на всички компетентни органи, заинтересовани страни и широката общественост е от ключово значение при утвърждаването на картите на районите под заплаха и риск от наводнение.

С обявяването на проектите за консултации и писмени становища е предприета съществена стъпка за преодоляване на закъснението при тяхното преразглеждане и актуализиране, заради което в началото на февруари Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу страната ни.

След изтичане на срока за консултации и отразяване на постъпилите коментари, ще бъде изготвен и публикуван окончателният вариант на картите на районите под заплаха и риск от наводнение. Това ще позволи до септември България да изпълни ангажиментите си да представи картите на Европейската комисия, с което ще бъде избегнат рискът от последващо развитие на процедурата за нарушение.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Грета Тунберг е арестувана на пропалестински протест на "Евровизи...
Проф. Станчев: Шойгу отдавна е любимец на Путин, но много се е за...
Oт траура до надеждата: Израел отбелязва 76-та годишнина на своят...
Четиридневната работна седмица започва лека-полека да става реалн...
Най-малко 37 души са загинали при наводнения в Индонезия
Отново арестуваха Грета Тунберг


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).