Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Андрей Новаков: Спечелихме с аргументи дебатите в ЕП за розовото масло
Автор: ИА Фокус 15:34 / 13.04.2023Коментари (0)851
©
Спечелихме с аргументи дебатите в ЕП за това, че розовото масло и лавандуловото масло не са отровни, не причиняват болести, напротив, те са полезни за човешкото здраве. Това каза в Аудиокаста "Това е България" евродепутатът от ГЕРБ/Европейска народна партия Андрей Новаков. "Искам да благодаря и на кмета на Казанлък, и на кмета на Карлово за проведените срещи, и разбира се и за подкрепата на г-жа Десислава Танева. Тук, в Парламента, заедно с колегата Асим Адемов работим по въпроса за това да внесем изменения по доклада, който вече се разглежда в комисия. И бих искал да изчакам гласуването, за да съм сигурен в крайния резултат, но към момента имаме много добри изгледи позицията, която са ни подали от бранша, да бъде защитена и да остане в доклада. Изключителен професионализъм получихме от обединенията на бранша по етерични масла и розопроизводителите в България, много ясна, изключително издържана научна позиция ни изпратиха, заедно с Института по розата в България", поясни Новаков.

 

"Първото и най-радикално предложение ще е да изтрием целия текст, който иска да приеме, че розовото масло не е един елемент, един продукт, а сбор от химически продукти, част от които биха могли да вредят на човешкото здраве. Това е първото. Ако това не стане, то със сигурност ще внесем такива изменения, че елементите, които са вътре, да не изискват поставянето на големи етикети на опаковките, които биха отблъснали купувачите", каза още евродепутатът. 

Новаков очаква още през май измененията в регламента да бъдат гласувани в ресорната комисия, а след това и в пленарна зала. До момента имат много добър диалог с гръцкия докладчик и вносител на регламента Мария Спираки, която добре разбира, че това би застрашило не просто един бранш в България, но най-вече един от националните ни символи, с които се гордеем.  

Андрей Новаков съобщи още, че вече имаме запазено пространство в Европейския парламент, за началото на месец септември - от 4-ти до 6-и, в което ще можем да изложим българско розово масло в Европейския парламент, да се запознаят с  неговите качества. "Това ще бъде поантата, това ще бъде може би много добър завърших на нашите усилия тук, в Парламента, да убедим всички колеги, че няма нищо страшно. Напротив, има причина от векове хората да познават свойствата на етеричните масла и да се възползват от тях", каза евродепутатът. 

Андрей Новаков коментира и Пакета "Мобилност“ за България, като изрази надежда, че на ниво комисия той ще бъде решен и внесен за разглеждане. Ако нещо се обърка в пленарна зала, след това има още ходове за въздействие по време на преговорите с Европейския съвет.

"Тук обаче много се надявам, че няма отново цялата отговорност да бъде върху членовете на Европейския парламент, а и министерствата, които са отговорни по темата, в Европейския съвет ще се борят за същото. 

"Очаквам на 25 април да бъде гласувано от Европейския парламент доклад, в който настоявам Европейската комисия да вземе под особен надзор големи инфраструктурни проекти, особено такива, които са част от международни транспортни коридори, и смяната на правителства или кметове да не води до забавянето на тези проекти. Тук, за съжаление, имаме челен опит с това как не бива да се прави. Имаше делегация от Европейския парламент на председателя на Комисията по регионално развитие, който посети област Благоевград, област Габрово, както и областите по продължението на магистрала "Хемус“, Ловеч и София-област, на който ми беше много трудно да обясня защо спечелен проект с одобрено финансиране, с избран изпълнител, с одобрено трасе не се строи, защото едно правителство е заменено от друго. С този доклад целя точно това – Европейската комисия в такива ситуации да поеме управлението с ръчен контрол и да е ясно, че такива проекти няма да бъдат спрени, защото едно правителство е сменено с друго или някой министър се е събудил с нова идея за това как трябва да изглежда тунелът под "Шипка“, например" добави Новаков. 

За още инициативи като регламент за скоростта на тротинетките, регламент за обработка на документите и за инфраструктурните проекти, четете в интервюто с Андрей Новаков на сайта на Агенция "Фокус"!

 

Цоня СЪБЧЕВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: