Андрей Новаков предупреди Европарламента за риск от екокатастрофа в Черно море

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:06 / 28.09.2021
1272
Край българските брегове на Черно море в момента е в ход екологична криза, която се управлява напълно некомпетентно и създава риск за гражданите и за биоразнообразието в района. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в Европейския парламент във връзка със засядането на товарен кораб в местността “Яйлата" край Камен бряг и забавената реакция на президента и назначения от него служебен кабинет за решение на проблема и предотвратяване на щетите за хората и природата.

Андрей Новаков алармира евродепутатите, че и в момента количества азотна тор от авариралия плавателен съд се изливат директно в морето, създавайки огромен риск за акваторията. Той призова европейските институции да следят с тревога развитието на тази криза и, ако се наложи, да бъдат задействани европейските механизми за защита на гражданите и биоразнообразието.

По думите му отговорните институции, ръководени директно от президента Румен Радев, не се справят с управлението на кризата, а бездействието на служебния кабинет е довело до огромно забавяне и риск от екокатастрофа. "Тук говорим не просто за българската природа, за която всички милеем, а за акваторията на Европейския съюз, на външна граница на ЕС. Има реалната опасност от екологична катастрофа, която не се управлява адекватно и по този начин заплашва здравето на хората и поставя под риск биоразнообразието в района.“

Виж коментарите (0)

Още по темата (68):
13.01.2023 Дадоха ход на делото срещу втория помощник-капитан на кораба "Вера Су"
28.09.2022 Корабът "Вера Су" отива на втори търг
08.09.2022 Продават на търг Vera Su
14.02.2022 Осъдиха капитана на товарния кораб "VERA SU"
07.01.2022 Държавата чака да ѝ върнат парите за спасяването на "Вера Су"
06.12.2021 Изваждат "Вера Су" на сушата за ремонт
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).