Археолози откриха мумия на младеж, датираща отпреди над 1000 години

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:55 / 25.04.2023
567
Перуански археолози откриха мумия на повече от 1000 години в покрайнините на столицата Лима - най-новата находка, датираща от времето преди инките, предаде Ройтерс.

Увитата мумия вероятно е на юноша. Намерена е в подземна гробница заедно с керамични предмети и въжета, парчета кожа и коса.

Мумифицираният младеж е "добре съхранен", каза археологът Йомира Уаман. Тя работи по изследователския проект, наречен "Кахамаркила", свързан с държавния университет "Сан Маркос".

Макар че е известен най-вече с планинското убежище Мачу Пикчу, Перу е бил дом на различни предиспански култури, процъфтявали през вековете преди империята на инките.

Смята се, че младежът е живял преди 1100-1200 години. Находката е била на около 200 метра от мястото, където е открита първата мумия в обекта Кахамаркила, обяснява археологът Уаман. Мумията, за която тя говори, беше намерена в същия район миналата година.

В археологическия обект бяха изкопани и останките на осем деца и 12 възрастни, които очевидно са били принесени в жертва преди около 800-1200 години.

В комплекса Кахамаркила се намират руините на четири пирамиди и други съоръжения, сред които стени, изградени като лабиринт.

Археологическият обект вероятно е бил обитаван от хора от крайбрежието и високите части на Андите, смята Йомира Уаман. Разположен е на около 20 км от столицата Лима, като се предполага, че мястото е било процъфтяващ търговски център, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).