Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Авиокомпании подвеждат пътниците с цени на билетите
Автор: Екип Burgas24.bg 12:21 / 29.04.2019Коментари (1)1163
©
Навлязохме в сезона на активните пътувания. Често хората използват промоционалните цени на самолетните билети. Оказва се обаче, че има авиокомпании, които заблуждават пътниците с цените на полетите. Възможно ли е да намерим билет по-евтино въпреки уверението, че сме резервирали на най-ниската възможна цена? И как да запазим място за самолет най-изгодно, без да бъдем заблудени – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна".

Сигнали на пътници за нелоялни практики при резервиране на самолетни билети достигат до контролните органи на Летище София през последните седмици. През миналата година всяка пета жалба в Европейския потребителски център е свързана с проблем при въздушния транспорт.

Освен проблеми при резервацията на полет пътниците се оплакват и от закъснения, отмяна на полети, загубен или повреден багаж и отказан достъп до самолета.

Докато преглежда цените на самолетните билети до Лисабон, потребителят Магдалена Иванова попада на атрактивна оферта за полет.

"2 билета на най-ниска цена" веднага ги закупих. В момента, в който видиш "най-ниска цена" те провокира да реагираш на момента. Импулсивно да закупиш това, което виждаш“, разказа Магдалена.

Така тя купува двата билета за 720 лв. Няколко дни по-късно, докато отново преглежда офертите в сайта на превозвача, открива, че "най-ниската цена" всъщност не е била толкова ниска.

"С изненада открих, че билетите за двама души са с 270 лв. по-евтини. Доста се учудих.  Почувствах се доста разочарована“, сподели Магдалена.

От авиокомпанията обясняват, че няма измама, защото цената на билетите наистина е била най-ниска, но към конкретния момент на резервация. И обяснението им е просто.

"Цената на самолетния билет е изключително динамична. Промени могат да настъпят всяка една секунда“, заяви Ванина Хаджиева от компания за онлайн резервации.

Как ще се приберат у нас българите, блокирани на летището в Рим?

Трябва човек да има опит или да проучва добре, без да се подвежда от внушението "ниска цена“. Защото, дори да получим обещание за най-ниска цена на полета след час или ден  различни фактори могат да я тласнат още надолу, обясняват експерти в бранша. Най-вече заради промоции на превозвача или поради резки промени в динамиката на запълване на местата в самолета.

"Може да стане така, че авиокомпанията да вижда, че датата наближава и да пусне по-ниски цени,за да напълни самолета. Могат да се освободят места. Да сме резервирали билет, но не го плащаме и в този момен  аз освобождавам това място. То се появява отново в система и някой би могъл да го закупи“, поясни Ванина Хаджиева.

Това обаче изрично трябва да е записано в общите условия на превозвача. А ние никога не ги четем при купуване на билети. Признават потребителите.

"Когато гледаме сайта е добре да се запознаем какво компанията има предвид под "най-ниска" или "най-добра" цена. В повечето случаи компаниите променят цените си постоянно и това, че отбелязват една цена като най-ниска означава, че трябва да погледнем каква е дефиницията на съответната компания за това“, добани  Игнат Арсенов от Европейски потребителски център.

Според експерти в защитата на потребителите обаче  обещанието за "най-ниска цена" е подвеждащо, ако след покупката билетът стане още по-евтин.

"Може да има заблуда на потребителя , но само в случай, че се докаже, че към този настоящ момент  е имало по-ниски цени, а не на следващия ден или следващия месец. В този случай трябва да се прецени дали има нарушение", каза още Игнат Арсенов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Лапни шарани винаги ще има.Купувайки си самолетни билети всеки се насочва към сайта на АК или прекупвачи.Ако използвате търсачки,може и да имате база за сравнение,но те ви препращат пак към сайта на АК или "търговеца".Днес цената може да е най ниска.Утре може да е по висока или по ниска.Това е политика на авиокомпаниите и като закупиш билета сключваш договор за услуга.Колкото е по евтина тарифата толкова по малко възможности имаш за анулация,смяна на датата,смяна на име,багаж и т.н.Но това го пише в общите условия ,които е хубаво да се четат преди плащането.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: