Байдън обеща още помощ за Украйна в телефонен разговор със Зеленски

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
08:40 / 12.12.2022
542
Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че е провел телефонен разговор с украинския лидер Володимир Зеленски в неделя, като е "приветствал декларираната отвореност на Зеленски към един справедлив свят, основан на основните принципи на Хартата на ООН“. Байдън потвърди ангажимента си да предостави на Украйна икономическа, хуманитарна помощ и помощ за сигурността и "да държи Русия отговорна“, предава ТАСС.

Американският президент, според пресслужбата на Белия Дом, подчерта "продължаващата подкрепа на САЩ за отбраната на Украйна" на фона на ударите "по критичната инфраструктура на Украйна". Президентът отбеляза, че Съединените щати приоритизират усилията за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна чрез помощ за сигурността, включително обявяването на 9 декември на 275 милиона долара в допълнителни боеприпаси и оборудване, включително системи за противодействие на използваните от Русия безпилотни летателни апарати. "Президентът Байдън също отбеляза че Съединените щати обявиха на 29 ноември, че ще осигурят 53 милиона долара за подкрепа на енергийната инфраструктура на Украйна“.

Зеленски в канала си в Телеграм след разговора, твърди, че е координирал позициите си с Байдън преди онлайн срещата на Г-7, която според него "ще се проведе днес“ и в която "Украйна ще вземе участие“. Той добави, че "в разговора чух, че предложената от Украйна "формула за мир“ се възприема положително“. Планът, представен за първи път от Зеленски на 15 ноември по време на видеообръщение към срещата на върха на Г-20 в Бали, включва гарантиране на ядрена, продоволствена и енергийна сигурност, размяна на всички за всички "задържани лица“, както и изтегляне на руските войски и възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Според уебсайта на Зеленски президентите са обсъдили "формирането на ефективна противовъздушна отбрана и защитата на критичната инфраструктура“, както и възстановяването на енергийната система.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Международни новини:
Земетресение близко до България
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).