Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бедните българи изкупуват всичко в Одрин, още по-бедните турци гледат с празни ръце
Автор: Екип Burgas24.bg 10:28 / 22.12.2021Коментари (3)712
©
Презграничната търговия не е нещо необичайно за мултикултурен град като Одрин, до който бързо се стига и от България, и от Гърция. Но в последните седмици тази търговия придоби съвсем нови измерения, съобщава швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) в репортаж от Одрин.

"Турците гледат с празни ръце подир българските купувачи"

Внимание на темата отделя и германското издание "Тагесцайтунг" (ТАЦ), според което хората в Турция междувременно са истински ядосани от новините, пристигащи от граничния град. Причината за това недоволство: заради драматичния срив на лирата за българите стана изключително изгодно да пазаруват в Турция - дори и за бедните българи, които с дребни суми в евро могат да си позволят значителни покупки. Вече от дни автобуси от България заливат Одрин, а хотелите са запълнени чак до след Нова година.

"И то точно от българи, на които много от турците гледат с известно превъзходство, включително и поради това, че турското малцинство в съседна България иначе винаги търси помощ от родината-майка. В социалните мрежи възмущението е огромно", твърди ТАЦ, цитирани от "Deutsche Welle".

Турците прогресивно обедняват

 

"Направо е унизително, лирата никога не е падала толкова ниско", казва една продавачка на базар в Одрин пред австрийския "Дер Щандарт". Според изданието кризата на турската лира е предизвикала и сериозен недостиг на вносни медикаменти - липсват не само лекарства за високо кръвно налягане и диабет, но и най-обикновени сиропи за кашлица за деца.

В същото време дори по-бедните българи се оказват платежоспособни купувачи. Междувременно в Одрин пристигат армади от автобуси с българи, които се възползват от изгодния курс. В обширния репортаж на Фолкер Пабст от Одрин, поместен в НЦЦ, се казва, че на седмица от България пристигат по 20 000 души с тенденция към покачване. "Тук 15 цента са колкото 1 евро", е цитиран да казва пенсионерът Митко от Пловдив, който също е дошъл в Одрин на пазар.

НЦЦ описва в репортажа си различни сцени от Одрин и отбелязва: "Това, което радва чуждестранните гости, е истинска катастрофа за местните хора". Изданието разказва за турската пенсионерка Айтюл и нейната дъщеря Ремзие, които гледат с почти празни ръце подир българските купувачи, натоварени с пълни пазарски чанти.

"И аз разгледах стоките, но само защото исках да видя цените. За дрехи нямаме пари. Нашият бюджет стига само за ядене", казва Айтюл, а НЦЦ обяснява, че в момента в същото положение се намират много от турците.

"Загубата на покупателна способност и благосъстояние се смекчава до известна степен от граничната търговия в Одрин, но положението си остава драматично", коментира швейцарското издание и представя данни за обезценяването на турската валута и политиката на президента Ердоган, който продължава да следва своя курс на ниски лихви.

В тази връзка австрийският "Дер Щандарт" отбелязва с ирония, че Ердоган нарича тази своя политика "война за независимост". А НЦЦ припомня как в началото на кризата партията на Ердоган "по циничен начин" увери турците, че скромността и отказът от консумация са добродетели.

"Не съм ядосан на българите. И аз бих направил същото."

От интервютата, проведени от швейцарското издание, става ясно, че голяма част от турците не гледат с лошо око на пазаруващите българи. Ерай, който работи като келнер, за да си докара допълнителни пари към пенсията, отговаря по следния начин на въпроса дали е ядосан на българите: "Ядосан е грешната дума. Тези хора не могат да бъдат обвинени в нищо. И аз бих направил същото. Освен това благодарение на тях все още имам работа. Но ситуацията е потискаща", казва мъжът. А друг добавя: "Нашите съседи всъщност не са заможни. Просто ние обедняваме много силно".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
A какво да каже един германец ,като отиде в Швейцария. Или един българин! Така ,както за Швейцарците с техните доходи в България е евтино...така и за нас е евтино в Турция в момента. Такъв е живота. И ние 1996г.бяхме с хиперинфлация и много по голямо обезценяване на лева. 3000 лв.за 1$. Тогава как са гледали на нас ? Щом си избират Ердоган,ще си търпят последствията от политиката му. Или да си го махат.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: