Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бедствено положение в община Средец заради пожари
Автор: Екип Burgas24.bg 10:57 / 27.08.2012Коментари (0)1199
Бедствено положение е обявено късно снощи в община Средец със заповед на кмета на общината Иван Жабов. Това се наложи след като в неделния ден пожари обхванаха землищата на още четири села. През изминалата седмица в Средец бе Сформиран Кризисен щаб. Екипи на пожарната от Сливен,Елхово,Тополовград ,Бургас и Средец се бориха през нощта с огъня край селата Вълчаново, Сливово, Синьо камене и Гранитец.

Пожарът в село Вълчаново е започнал да гори от 13.20 часа разказаха очевидци. Сигнала е подаден на спешния телефон 112 от кметският наместник на селото, Станка Якимова. Гори смесена растителност - треви, храсти и дървета Огнения обръч около селото е накарал хората да излязат на улицата, някои от тях се запасяват с вода. В момента в селото има 6 противопожарни автомобила и гасачески групи от Община Средец. Доброволците палят насрещен огън, използват метли, тупалки и лопати в борбата с огнената стихия. Гори смесена растителност - треви, храсти и дървета.

"Огънят е обхванал разгъната площ от над 7 километра. Най-вероятно вече е премината и границата от 4000 декара тревни площи и дървета, които горят в момента. Пожарът е в района на селата Вълчаново, Сливово, Синьо камене и Гранитец", каза Жабов .Той допълни още, че ситуацията е овладяна, пожарът е локализиран и изместен. Няма опасност за жителите на селата в близост.

През цялата нощ огнището ще е наблюдавано. В гасенето на пожара са се включили на 150 доброволци. Седем пожара горяха през последната седмица на територията на общината. Засегнати са землищата на селата Богданово, Дебелт, Росеново.

" Имаме пълното съдействие на областния управител Константин Гребенаров, за справяне със проблема. Разпоредил съм и проверка на щетите, материални и екологични. От общината раздаваме вода и храна на екипите, които гасят пожара край селата. Надяваме се да овладеем ситуацията. Жалко е, че последните дни на лятото се оказаха много тежки за нашата община", каза кметът Иван Жабов.

На въпрос дали може да се съди, че пожарите са умишлен Жабнов обясни, че те са вследствие на горещините и засега точните причини за възникването на огъня не са ясни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Шеф Токев хванат да шофира пиян
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: