Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Безредиците в САЩ продължават, пострадаха и българи
Автор: Екип Burgas24.bg 10:37 / 02.06.2020Коментари (0)634
©
В САЩ има повече от 30 български полицаи, които работят в различни щати. Аз имам информация за трима леко ранени при безредиците в последните дни. Нараняванията не са сериозни, хората се възстановяват, в различни щати са. Това съобщи по БНТ журналистът от Чикаго Елена Цанева. Българската общност запазва спокойствие засега, допълни тя. 

По думите й, напрежението в САЩ е доста сериозно. Всъщност, протестите са започнали с желанието да са мирни, но към тях са се включили други хора, за които се счита, че са провокатори. Те са започнали да грабят, да рушат и крадат от магазините и това ескалира в друг вид напрежение, обясни журналистът. Тя допълни още, че протестиращите срещу расизма са срещу безредиците и се дистанцират от тези групи. Някои от тях сутрин дори ходят да помагат на полицията за разчистване на вандалските действия.

Седма поредна нощ на протести и безредици в САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис, Минесота, съобщават информационните агенции. Протестите заради смъртта в Съединените щати на афроамериканеца Джордж Флойд ескалираха до безредици в Манхатън. Колона от протестиращи премина по Пето авеню, една от най-скъпите улици в света.  Група участници в шествието счупи стъклена стена и започна да вади спортни стоки от магазина. Един от тях грабна бейзболни шапки и започна да ги разпилява. Опитът на участник да спре погрома доведе до сбиване в тълпата.

Най-малко 40 града наложиха вечерен час, а Националната гвардия е активирана в най-малко 23 щата и столицата Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че случващото се е вътрешен тероризъм и ще разположи армията по улиците на страната за възстановяване на обществения ред, ако губернаторите на щати не мобилизират Националната гвардия за прекратяване на безредиците.

Държавният глава се обяви за "вашия президент на закона и реда" по време на обръщение от Белия дом. Той призова местните власти в САЩ "да разположат Националната гвардия в достатъчен брой, за да доминират на улицата". В противен случай той заплаши, че сам ще "разгърне въоръжените сили" на САЩ. Използването на федерални войници за изпълнение на задачи на полицията е забранено, но президентът може да задейства Insurrection Act (Закон за потушаване на въстания от 1807 г.), който позволява използване на военнослужещи на активна служба или Националната гвардия за въдворяване на реда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: