Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бивш посланик на РСМ: Българските политици ще трябва да премахнат червените си линии
Автор: Иван Христов 09:51 / 03.10.2022Коментари (0)519
©
Предишни екзитполове, а сега и резултатите показват, че победителят в изборите е Бойко Борисов и неговата коалиция ГЕРБ-СДС. Това заяви пред македонския "Фокус“ бившият посланик на Република Северна Македония в София Мариян Гьорчев.

"Изборният резултат потвърди предизборните социологически прогнози. А гласовете, получени от българския народ, насочват политическите партии към компромиси и толерантен политически диалог“, заяви дипломатът.

Той допълва, че основните проблеми на българското общество остават борбата с високата инфлация и осигуряването на социален мир, решаването на енергийния проблем и справянето с икономическата криза, влизането в еврозоната, установяването на баланс между кредитно-паричната и фискалната политика, реформите в съдебната система.

"В такива сложни вътрешни и външни геополитически ситуации, имайки предвид кризата в Съюза поради ситуацията в руско-украинския конфликт, е съвсем сигурно, че политическите партии ще трябва да коригират своите червени линии и да се опитат да създадат среда на отговорен парламент и отговорно политическо управление. В този контекст са възможни три сценария“, уточнява Гьорчев.

Според него първият сценарий е съставяне на коалиционно правителство между дясната коалиция ГЕРБ-СДС с либералите – партията на етническото турско малцинство "Движение за права и свободи“ и дясноцентристката партия "Демократическа България“.

Изборният резултат диктува, че такова коалиционно правителство ще има тясно мнозинство от 124 депутати в 240-местния парламент.

"Между ГЕРБ-СДС и партията на етническите турци съществува дългогодишна традиция на взаимно уважение между лидера на ГЕРБ Борисов и почетния председател и основател на ДПС Ахмед Доган. От друга страна, партия "Демократична България“ е съставена от три партии, чиито членове са бивши членове на "старата“ българска дясна СДС, така че частите на СДС, които са в коалиция с ГЕРБ, и частите на СДС които са част от партия "Демократична България" може да създаде силен десен коалиционен блок между старата и новата българска десница, подсилен от последователно стабилната и силна партия на турското етническо малцинство, анализира Гьорчев.

Той добавя, че за такъв сценарий е необходимо Бойко Борисов да направи "политически лупинг", да отстъпи премиерския пост на проатлантическия политик Даниел Митов (бивш министър на външните работи на България), който е приемлив човек не само за ДПС и Демократична България, но и за "международния фактор“.

"Вторият сценарий е, ако коалицията ГЕРБ-СДС не успее да състави правителство и върне мандата на президента Румен Радев, тогава коалиция на все още политически непрофилираната партия "Продължаваме промяната“ с левицата, състояща се от партиите БСП, Български възход, адаптивната партия от центъра "Демократична България“, казва Гьорчев.

Но според него и четирите партии заедно имат само 110 гласа в парламента и няма да могат да осигурят мажоритарно правителство без участието на ДПС.

"Очевидно е, че нито българската десница, нито българската левица ще могат да съставят правителствен кабинет без участието на етническата турска партия ДПС. Коалицията на българските десни или леви партии с ДПС е по някакъв начин обусловена от прогреса на демокрацията в България и националния прогрес. Де факто ДПС е тежестта на българския политически кантар, който измерва капацитета на българската демокрация“, заключава Гьорчев.

Третият сценарий според него сочи възможността за създаване на експертно-технократско правителство.

"Този вариант е най-малко вероятен, имайки предвид антагонизмите в българския обществено-политически живот, но съществува като възможност, ако натежи необходимостта от проатлантически и проевропейски профил на българската изпълнителна власт и влиянието на Съединените щати и съюзът върху политическия живот в България. Разбира се, възможно е тези избори да бъдат само прелюдия към нови избори, които трябва да се проведат през януари или февруари 2023 г., което ще означава повторна доминация на президента Радев и неговия министерски правителствен кабинет в политическия живот на България“, добавя той..



Още по темата: общо новини по темата: 845
22.02.2023 »
26.01.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: