Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Bloomberg: Турският съд може да разформирова кюрдската партия НДП
Автор: Иван Христов 13:51 / 16.01.2023Коментари (0)375
©
Най-голямата прокюрдска партия в Турция обяви, че президентът Реджеп Тайип Ердоган и основният му съюзник може потенциално да си възвърнат мнозинството в парламента на страната, ако съдът реши да разформирова фракцията, пише Bloomberg.

Конституционният съд обмисля дали да разпусне Народно-демократическата партия или НДП заради обвинения в сепаратизъм, свързани с предполагаеми връзки с кюрдски сепаратистки организации.

Ако съдът вземе това решение след крайния срок за издигане на кандидати на тазгодишните избори, това би позволило на партията на Ердоган да поеме парламентарни места, които иначе биха били разпределени на депутатите от прокюрдската партия, според Гаро Пайлан от НДП.

Докато кюрдските гласоподаватели биха могли потенциално да подкрепят друга политическа група, управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган вероятно ще се възползва от подобно решение.

Съдът вече замрази около 29 милиона долара правителствено финансиране, предназначено за НДП, изчерпвайки ресурсите, необходими за предизборната борба. Партията е на път да спечели до 11% от гласовете, докато подкрепата за ПСР се очаква да надхвърли 41%, според базираната в Анкара социологическа компания Optimar.

Докато правителството на Турция отхвърли обвиненията, че делото срещу прокюрдската партия е политически мотивирано, критиците на Ердоган обвиниха президента, че използва влиянието си върху съдебната система на страната, за да премахне политическите си врагове и да удължи 20-годишното си управление. Неотдавнашно съдебно решение почти дерайлира кандидатурата за президент на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, популярна политическа фигура, след като той беше осъден за обида на изборни служители.

"За правителството в Турция всяко средство е легитимно за запазване на властта“, твърди депутатът от НДП Пайлан. "В много провинции, където НДП има силна база, управляващата ПСР изостава и ако съдът закрие НДП, тогава партията на Ердоган може да грабне тези места“.

Ердоган се бори да задържи президентския пост, който спечели с 53% от гласовете през 2018 г., като същевременно ще се проведат и парламентарни избори. Надпреварата идва в момент, когато милиони гласоподаватели преминават през най-лошата криза на разходите за живот в страната от десетилетия, застрашаваща популярността на неговата партия.

Турските прокурори искат да разпуснат НДП и да забранят на повече от 450 нейни членове да участват в политиката поради предполагаемите им връзки с бунтовниците от Работническата партия на Кюрдистан (ПКК). НДП твърди, че подкрепя културното и правно признаване на кюрдското малцинство в страната, но отрича да е повлияно от забранената ПКК, определена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз, както и от Турция.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: