Борел: Работим за широко международно осъждане и изолация за Русия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:13 / 28.03.2022
644
Работим за възможно най-широко международно осъждане и изолация за Русия. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред комисията на Европейския парламент по външни работи.

Той отбеляза, че подкрепата за Украйна е била огромна в Общото събрание на ООН. Борел посочи, че споделянето на европейската гледна точка не може да се приема за даденост заради руското влияние в Африка на основата на романтична заблуда за Москва и заради разбирането, че новата война не касае пряко Изтока.

По неговите думи е нужно особено внимание по отношение на изказванията срещу Европа в страните от Балканите, където "ясно се вижда силно руско присъствие". Той уточни, че подобно влияние се отчита най-вече в страните, които не прилагат европейските санкции срещу Москва. 

Няма нищо по-геополитическо и стратегическо от енергията, единството в ЕС по този въпрос е трудно, трябва да се прекрати зависимостта от руски енергоносители, заяви Борел. Той предупреди за предстоящо рязко краткотрайно увеличение на цените на енергията и призова за енергийна пестеливост, която за повечето европейци няма да се отрази на благосъстоянието. Борел определи страните от Залива за все по-стратегически за ЕС регион.

Върховният представител посочи, че войната трябва да се разглежда не само като битка за отстояване на принципи, но и за властово надмощие. "Руското нахлуване в Украйна беше на първо място погазване на международните правила, удар срещу всички ни. Руският президент Владимир Путин използва украинските бежанци като средство за нанасяне на щети, това е част от неговата стратегия", добави той.

"Без предоставените оръжия на украинската страна, загубите в Украйна щяха да бъдат много по-тежки. С военни средства войната може да свърши утре, но не това е нашето предложение", обобщи Борел.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Международни новини:
Отиде си емблематичен холивудски актьор
Първите туристи в Гърция останаха неприятно изненадани от високит...
Земетресение близко до България
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).