Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Британците дават Орден за Храброст на български герой
Автор: Екип Burgas24.bg 08:42 / 13.12.2013Коментари (3)1751
©
Българинът с британско гражданство Пламен Петков, който на 26 май 2012 г. загина трагично, докато спасяваше младо момиче от удавяне, е посмъртно удостоен с кралския Орден за Храброст, предадоха от пресцентъра на посолството на Великобритания в София.

Признанието е публикувано в списъка с Цивилни Награди за Храброст на 12 декември 2013 г. Майката на Пламен Петков е поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена.

Кралският Орден за Храброст се присъжда на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 г., той е даван в едва малко над 1000 случая.

Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България, коментира:

"Много съм горд, че Нейно Величество Кралицата награди г-н Петков с Ордена за Храброст за този истински смел подвиг. Той напълно заслужава това признание.

На плажа в Уест Уитъринг в онзи слънчев майски ден е имало много хора, но само Пламен Петков е откликнал на виковете за помощ на отчаяната майка и е намерил сила в себе си да скочи в опасните води. Непоколебимият му кураж и пълно равнодушие към собствената му сигурност спасиха живота на едно малко момиченце, но за нещастие струваха собствения му живот.

Благородният подвиг на Пламен Петков дълбоко разчувства британския народ, а съдебният лекар към случая атестира за храбростта му, твърдейки, че за петте му години на тази позиция това е "най-безкористният жест", на който е ставал свидетел.

Няма думи, подходящи за този подвиг. Няма почест, която може напълно да се отплати за саможертвата на Пламен Петков. Но в ден като този можем да му отдадем почест и да сме благодарни, че съществуват хора като него.

Пламен Петков е истински български герой! Обединеното Кралство почита неговото геройство и саможертва."

Пламен Петков загива, докато спасява младо момиче от удавяне на 26 май 2012 г. на плажа Уест Уитъринг в Съсекс. Той забелязва в морето дете в надуваем гумен пояс, което се отдалечава от брега, и влиза в морето, за да помогне.

Детето успява да се измъкне от пояса и да се покатери на главата и раменете на г-н Петков, който плува обратно към брега, но остава потопен под водата. Смъртта на Пламен Петков е обявена на място по-късно.

Кралският Орден за Храброст е граждански орден от трета степен във Великобритания. Той се дава за изключителни прояви на храброст, предимно на цивилни граждани. В редки случаи с него са награждавани и военнослужещи. Наградените получават инициалите на ордена (QGM) след името си.

Орденът е създаден на 20 юни 1974 г., за да замести Ордена за Храброст на Британската Империя, Имперския Медал за Храброст и Медала за Храброст на Колониалната Полиция.

От 30 ноември 1977 г., Кралският Орден за Храброст се присъжда и посмъртно, съответно от тази дата замества и кралския Полицейски Медал за Храброст.

Източник: КРОСС









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на dandimov
премахни филтъра

Aнонимен
на 13.12.2013 г.
+5
 
 
Да се поклоним пред човек дал собствения си, за да спаси чужд живот! ГЕРОЙ
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: