Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Британската здравноосигурителна каса обяви електронните цигари за лекарство
Автор: Рени Томович 11:27 / 17.01.2023Коментари (0)510
©
Във Великобритания отношението на държавните институции към електронните цигари се определя от стратегията за намаляване на риска, която ги разглежда като ефективен метод за отказване от тютюнопушенето, пише сръбското издание "Kurir“. Именно затова насърчават пушачите да ги пробват, като в същото време има строга забрана за достъп и продажба на непълнолетни.

А именно тази страна възприе т.нар стратегия за "намаляване на щетите“ в борбата с тютюневия дим. Логиката им е, че "вейпингът (алтернатива на конвенционалното тютюнопушене-бел.ред.) не е напълно безрисков, но е по-малко вреден от класическите цигари. Според техните очаквания преходът от традиционно пушене към електронни цигари би имал значителен положителен ефект върху общественото здраве.

Наскоро беше публикуван последният обобщен доклад за въздействието на електронните цигари върху здравето, поръчан от британското правителство и изготвен от експерти от лондонския King's College. Според техните открития използването на електронни цигари е значително по-малко вредно от традиционните цигари.

"Нивото на излагане на канцерогени и други токсични вещества при хората, които използват електронни цигари, е значително по-ниско, отколкото при хората, които пушат традиционни цигари“, каза един от авторите на доклада, д-р Деби Робсън. "Помагането на хората да решат да пият, вместо да пушат, трябва да бъде приоритет на правителството“, подчерта д-р. Деби.

Едно от големите предизвикателства е липсата на информация сред пушачите за това, поради множеството дезинформации в обществото. "Около две трети от възрастните пушачи, които биха имали голяма полза от преминаването към електронни цигари, все още не знаят, че вейпингът е по-малко вреден“, казва д-р Мекнил.

Ефективността на бездимните алтернативи за отказване от тютюнопушенето беше показана и от проучването на Евробарометър от 2021 г. То показва, че 57 процента от пушачите или бившите пушачи успешно са използвали електронни цигари, за да спрат или намалят тютюнопушенето, от които 30% от потребителите на електронни цигари са спрели да пушат за постоянно и 27 % намалена консумация на тютюн.

През 2018 г. Институтът за обществено здраве на Англия (PHE) потвърди, че електронните цигари са 95 процента по-малко вредни от традиционните тютюневи изделия. Технологичният прогрес даде възможност за ускорено разработване на по-малко вредни продукти и днес вече имаме цяла поредица от алтернативи, които могат значително да намалят риска в сравнение с продължаването на традиционното пушене. Общото между всички тези нови продукти е, че елиминират основната причина за вредата, която е димът, произведен от изгарянето на цигари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: