Британското правителство блокира шотландски закон за правата на трансджендърите

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
21:27 / 16.01.2023
670
Правителството на Обединеното кралство реши да блокира закон, приет преди това от шотландския парламент, който би позволил на тийнейджърите да сменят пола от 16-годишна възраст и улеснява транссексуалните хора да получат документи за смяна на пола. Това се казва в разпространено в понеделник изявление на държавния секретар за Шотландия Алистър Джак, предава BBC.

"Взех решение да приложа раздел 35 от Закона за Шотландия от 1998 г.“, каза министърът в изявление. Това е първото използване на този закон, който позволява на властите на Обединеното кралство да блокират инициативите на шотландските законодатели. В случая това е направено с мотива, че ако законът влезе в сила, това "ще има отрицателно въздействие върху действието на законодателството за равни права, прието в Обединеното кралство", обясни решението си Джак. В същото време министърът подчерта, че Лондон може да не се противопостави на закона, ако той бъде изменен. Какво точно трябва да се промени в законопроекта не се уточнява.

Спорният законопроект беше одобрен през декември. За него гласуваха 86 депутати, 39 бяха против. Законопроектът предвижда от 2023 г. тийнейджърите в Шотландия да могат да кандидатстват за сертификат за признаване на пола две години по-рано, от 16-годишна възраст. Това няма да изисква медицински доклад за разстройство на половата идентичност, както сега се изисква в Обединеното кралство. Срокът, след който лице, обявило промяна на пола си, може да кандидатства за нови документи, беше планирано да бъде намален от две години на три месеца, докато всички кандидати ще имат три месеца да променят решението си, а 16- 17 годишни юноши - шест месеца.

Противниците на тези промени посочиха рисковете за жените, които ще загубят възможността да бъдат заобиколени само от представители на своя пол, например в болничните отделения.

Първият министър, председателят на Шотландската национална партия (СНП), Никола Стърджън, се застъпи за приемането на това законодателство. Тя вече нарече блокирането на инициативата от Лондон възмутително. Един от най-острите и известни нейни критици е писателката Джоан Роулинг, автор на сагата за Хари Потър. Тя нарече Стърджън "унищожител на правата на жените". Законопроектът се сблъска най-вече със съпротивата на Консервативната партия, но той беше одобрен на фона на викове "Засрамете се“ благодарение на подкрепата на мнозинството от депутатите в СНП, Шотландската лейбъристка партия, Зелените и Либералдемократите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
23.01.2024 Гръцката църква категорична за гей браковете
18.12.2023 Папа Франциск дава одобрение за благословии за еднополови двойки
10.07.2023 Трансджендър с имигрантски корени спечели конкурса "Мис Нидерландия", ще представя страната на "Мис Вселена"
20.01.2023 Англиканската църква отказа да позволи еднополовите венчавки в храмовете
22.12.2022 Мъже се включват в синхронното плуване на Олимпиадата в Париж
14.12.2022 Байдън подписа закона за легализацията на еднополовите бракове на федерално ниво
Още новини от Международни новини:
Проблем със смартфоните на iPhone причини много главоболия 
Той е банкер от "Уолстрийт", български зет и влезе в надпреварата...
Нови земетресения разклатиха Балканите
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища
Почина известен писател


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).