Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българин говори за мерките в Нидерландия: През повечето време всички са с маски, въпреки че не е задължително!
Автор: Екип Burgas24.bg 09:53 / 13.11.2020Коментари (4)1377
©
Александър Манев е син на известния художник Никола Манев и холандката Йохана. Роден е в Париж, но детските и юношестките му години са преминали в Ниската земя. На 20 години идва в България и вече над десетилетие живее у нас. Последните два месеца Александър прекара в Амстердам и преди ден се завърна в София.

Как преживяват холандците пандемията? Какви мерки вземат и виждат ли светлина в тунела хората от една от най-богатите държави в Европа? Отговор на тези и други въпроси потърси репортер на "Блиц".

- Г-н Манев, има ли някакви специални изисквания за хората, които влизат в Холандия?

- В самолета пътникът получава формуляр, в която декларира, че няма симптоми на К-19. Този документ се предава при влизането в страната. Това е всичко.

- Какви са мерките, които налага правителството, във връзка с пандемията?

- Те са много по-сериозни в сравнение с тези в България. В момента на улицата заедно могат да бъдат само двама души. Ако спре и трети, ще има глоба и тя е 90 евро. Контролът се извършва от полицията. Има и телефонна линия, по която и гражданите могат да сигнализират, щом забележат нередности. В този случаи веднага се взимат мерки и нарушителите на закона се санкционират. Тази марка е нова, от една седмица.

В медиите често се изнасят случаи за съвестни съседи, които информират властите. В събота, например, млади хора са се събрали на купон. Полицията получава сигнал, веднага идва и спира всичко, като добавя и глоби.

- Къде се носят маски?

- Холандия е страна на разума. Там се налага философията, че всеки човек е длъжен сам да си носи отговорността. Носенето на маски на улицата не е задължително, но властите го препоръчват. В офисите всяка фирма решава сама как да постъпи. В супермаркетите можеш да влезеш без маска, но е задължително, дори ако ще купуваш само цигари, да вземеш количка Така се пази необходимата дистанция между хората. Такива са законите, но в интерес на истината, през по-голямата част от времето си, хората носят маски.

- И в ресторантите ли?

- От две седмици в Холандия всички, абсолютно всички, заведения са затворени. Ресторантите доставят храна само по домовете. Премиерът на страната казва, че налага тези мерки сега, за да можем в по-добро време да посрещнем Коледата и Нова година. Кината и театрите също не работят. Социалният живот е много ограничен. Дори въобще го няма.

- А училищата?

- Те не са още затворени, но вече има разговори да преминат на дистанционно обучение. Университетите - също. Защото в Холандия много гледат какво се случва в съседните страни: Белгия, Франция, а там нещата никак не са добре. Има вечерен час, което значи, че същото може да се въведе и у нас.

- Има ли страх у хората?

- Обикновено напоследък се констатират между 5000 и 7000 позитивни на денонощие. Имаше проучване, което установи, че страха у хората днес е на същото ниво, както в първите дни на кризата. Тоест повишил се е в сравнение с летните месеци. Явно причината е, че сега те четат, повече се интересуват и виждат какво става.

Статистиката показва, че умират много малък процента от заразените. Това са най-често възрастни хора над осемдесет години. Затова за тях има определени часове за пазаруване в супемракерите и им се препоръчва да не се виждат с деца. Освен това в дома си имаш право да поканиш и приемеш не повече от двама души. Ако са трима и някой сигнализира, веднага идва полиция, следва глоба, която има тежест на присъда.

- Усеща ли се видимо напрежението?

- Ще дам пример: На улицата съм и когато някой се приближи да ме изпревари, например, винаги заобикаля така, че да има някаква дистанция, поне два метра. Тоест бяга от другия като от прокажен.

Хората се притесняват за бъдещето си. Страхуват се от фалити на фирми, безработица, затова не смеят да харчат. Продажбата на нови коли, например, е паднала със 70%. Някой медии натякват, че с нормалния живот вече е свършено и трябва да свикваме с присъствието на коронавируса, който определя и т.н. нова нормалност.

- И там ли телевизиите започват програмите си с новините около вируса?

- Да. С изключение на дните около изборите в Америка. Тогава се говореше само за Тръмп и Байдън, на който симпатизираха холандците. Ако се съди по медиите, 99 на сто от моите сънародници бяха за него. В репортажите той беше представян много положително, докато Тръмп, който холандците намират за скандален, отразяваха по-много отрицателен начин.

- Как обществото приема мерките? Ими ли разделение по тази тема?

- Има проучване, което казва, че 60% от хората ги одобряват и 40% са против. Те излизат на протести в центровете на градовете с вечния си въпрос: Докога ще продължи това? Но яснота няма, а мерките се затягат.

- През целия ни разговор вие нито веднъж не казахте името на родината си, така както е прието сега - Нидерландия. Защо?

- Този разговор се води само в чужбина. В родината ми казват: Нашата държава е Холандия. Никой не споменава Нидерландия. Аз за промяната научих от българските медии. Там не й се дава никаква тежест. Промяната на името е нещо само козметично и не си струва, около него да се вдига шум. Защото, в крайна сметка, ние сме си холандци.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.11.2020 г.
0
 
 
Много лъжи изказа този "българин"...В момента съм тук в Нидерландия дори пуснах клипове във Феисбук... Вижте ги! Абсолютна Свобода на избор били то и в магазин или на открито... За 15 дни не срещнах нито един полицай..
0
 
 
Това е добре да го прочетат всички *антиковитаджии*,а някои като долното говедо не могат да си представят цивилизацията нормално,а като селската баня - едни път в месеца!
Aнонимен
на 13.11.2020 г.
-1
 
 
''В медиите често се изнасят случаи за съвестни съседи, които информират властите.'' те затова са толкова студени хора, кодошат се едни други. няма сърдечност не се радват. за да отидеш в родителите си ей так както ние си ходим не може, трябва да се обадиш да попиташ дали може да ги посетиш и то за едно кафе. като станат пълнолетни и хайде бият им шута и да се оправят. затова има толкова наркомани, пе**ли и т.н.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: