Българите в Атина се събраха, за да си вземат и дадат прошка

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:29 / 07.03.2022
386
В деня за Прошка, грандиозна и запомняща се изява събра българската общност от гръцката столица в сградата на театър "Арго“. Културно- просветно дружество "Будители" , възпитаниците на Българското неделно училище "Св.св. Кирил и Методий" и фолклорна танцова формация "Върти оро“, представиха  един уникален по рода си спектакъл. На сцената учениците, танцьорите и певците успяха да ни потопят в магията на българското слово, танц и песни със седянка, на фона на която бяха проследени всички зимни празници според българския традиционен календар.

Сред гостите на празника бяха представители на неделните училища в Атина "Паисий Хилендарски“ и "Васил Левски“, на българското посолство  в гр. Атина, родители и приятели на БНУ "Св. св. Кирил и Методий“, гр. Атина.

Седянката, включваща Коледа, Сурва, Бабинден, Трифон Зарезан и Прошки, чрез актьорското майсторство на учениците, танците и песните представиха по незабравим начин българската култура и дух. Декорът изработен от извънкласната форма по рисуване, пренасяше присъстващите в родна България чрез предмети и картини, носещи   български уют и топлина. Музикалното оформление, и най-вече  децата, успяха да предадат празнична атмосфера на публиката, която  не преставаше да аплодира. Финалът  беше наистина трогателно запомнящ - задружно българско хоро, изпълнило цялата зала, поведено  от главните герои в спектакъла.

За реализирането на празника се включиха родители  на учениците от   БНУ "Св. св. Кирил и Методий", гр. Атина, ФТФ "Върти оро“ и българи  милеещи за родината.

Православната църква отбелязва днес Неделя Сиропустна. Обредността на този ден, известен и като Сирни заговезни или Сирница, е подчинена на подготовката за 49-дневния пост до Великден. Според българската народна традиция, празникът е границата между зимата и пролетта.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Потъна кораб в Черно море, трима души са изчезнали
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция
Френската полиция уби мъж, опитал се да подпали синагога
Орбан: Роберт Фицо е на косъм от смъртта
Състоянието на Роберт Фицо е критично, вицепремиерът ще поеме нег...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).