Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Български лекар прегледал първите ранени в Париж
Автор: Екип Burgas24.bg 09:43 / 20.11.2015Коментари (0)1094
©
Д-р Юри Йорданов е лекарят, който е посрещнал първите пострадали от атентатите в Париж, разказва Би Би Си, цитирана от Монитор. 

Българинът работи в болница "Сен Антоан". На 13-ти вечерта той имал дежурство в спешното отделение. Очаквал обичайните пациенти - немощни стари хора или среднощни пияници. 

Болницата се намира близо до много известни барове и ресторанти, на около 200 м от едно от местата, станало обект на атаката на терористите, която шокира града.

Някъде към третия час на дежурството си д-р Йорданов тъкмо преглеждал "една много мила и възрастна дама, която беше много болна". В този миг срещу него се затичал студент, който крещял нещо несвързано. Лекарят не разбрал нищо. Но тогава видял пациентите, които били докарани току-що. Първа била жена на около 30 г., имала три прострелни рани.

"Никога по-рано не бях виждал нещо подобно - разказва д-р Йорданов. - Рамото й беше цялото в кръв и кости."
Д-р Йорданов е на 35 г., по-рано никога не му се е налагало да обработва огнестрелни рани. 

Но като най-опитен лекар въпросната нощ в отделението той поел прегледа на ранените. Първите пациенти идвали на собствен ход въпреки раните или с помощта на приятели. С напредването на нощта започнали да пристигат и линейките, а с тях и по-тежко пострадалите.

"Не знам как някои хора бяха оцелели", казва д-р Йорданов. Една жена пристигнала с куршум в черепа. "Фактът, че тя бе тук, това бе чудо", казва медикът. Друга жена била в кръв от главата до петите. Започнал да я преглежда за рани. Но тя му казала: Това не е моята кръв, това е кръвта на мъжа ми. Той стоеше пред мен."

Най-трудно било не прегледът на пациенти с комплексни травми. Трудно също било посрещането на пациенти с тежки наранявания, които можели да говорят. От разказите им той разбрал за ужаса, преживян от тези хора наблизо. И повикал бързо колеги от болницата на помощ. Дошли и много доброволци, въпреки че придвижването през онази нощ било опасно. Някои били студенти по медицина, които по това време се намирали в заведения наблизо. Инстинктивно те отишли до най-близкото място, където могат да са от полза.
През отделението минали около 50 пациенти, всичките с огнестрелни рани.

Въпреки че ситуацията била непозната за него, след първите пет минути той бил претръпнал, казва д-р Йорданов. "Това трябва да правим. Това е нашата работа", допълва той.
"Ние стабилизираме пациента, започваме лечение и го пращаме в хирургическото, ако е нужно. Това правим всеки ден - този път бе същото, но в различен и неочакван мащаб."
Да бъдеш подготвен също е част от работата му. Същия ден по-рано негови колеги участвали в учение, в което трябвало да оказват първа помощ на хора с множество огнестрелни рани. 

Такива учения има по два пъти годишно. Д-р Йорданов също участвал по-рано в такова учение. Никога обаче не е очаквал това да се превърне в реалност.

Изключително съм горд с колегите ми и със системата на спешна помощ в Париж, казва лекарят.

Трима от пациентите, постъпили в петъчната вечер в болницата на д-р Йорданов с тежки наранявания, в момента са в интензивното. Един от тях е в в много тежко състояние. Но много, получили тук комплексна помощ, вече са изписани.
Неизбежно пациенти и медици ще останат с психологически травми от преживяното. В болницата психиатърът започнал да помага на пациентите часове след атаката. Как обаче може да се помогне на д-р Йорданов? В понеделник той и негови колеги, били на дежурство петък вечер, излезли на по питие. Избрали бар, станал част от трагедията: "Това е нашият отговор. Няма да си променим живота."



Още по темата: общо новини по темата: 102
11.05.2016 »
02.04.2016 »
12.03.2016 »
28.02.2016 »
24.02.2016 »
19.02.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: