Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бурята в Калифорния доведе до евакуация на звездите от Санта Барбара
Автор: Иван Христов 13:32 / 10.01.2023Коментари (0)564
©
Последната от безмилостната поредица от бури връхлетя Калифорния в понеделник, наводнявайки пътища, нанасяйки поражения по бреговете със силен прибой, превръщайки реките в зони на наводнения и принуждавайки евакуацията на хиляди в градовете, където има опасност от образуването на смъртоносни кални свлачища, съобщава Associated Press.

Националната метеорологична служба съобщи, че се очаква дъждът да продължи до вторник, след като падна до 14 инча (35,5 сантиметра) на по-високи места в Централна и Южна Калифорния. След кратка пауза се очаква нова буря да нахлуе в щата след няколко дни, която може да влоши допълнително обстановката в някои райони, които вече са заплашени от наводнения и потоци от отломки.

Бурите оставиха след себе си хаос на пътя, застрашиха крайбрежните и крайречните градове и оставиха десетки хиляди без ток. Метеорологичната служба издаде предупреждения за наводнения до вторник за цялата зона на залива на Сан Франциско, заедно с долината на Сакраменто и залива Монтерей. Районите, засегнати от горски пожари през последните години, са изправени пред опасността кал и отломки да ги връхлетят от оголените хълмове, които все още не са възстановили напълно своя защитен слой от растителност.

"Допълнителните проливни дъждове във вторник ще влошат продължаващите наводнения и ще продължат риска от внезапни наводнения и кални свлачища, особено в региони с белези от скорошни изгаряния“, обяснява метеорологичната служба.

Синоптиците също така предупредиха, че югозападна Калифорния може да бъде връхлетяна от пориви на вятъра със скорост 60 мили в час (97 км/ч) в пика на бурята, докато в някои райони може да има валежи от половин инч (12,7 милиметра) на час.

Броят на жертвите от безмилостната поредица от бури, започнала миналата седмица, се покачи от 12 на 14 в понеделник, след като двама души, включително един бездомник, бяха убити от падащи дървета, разкриха държавни служители.

Щатските магистрални власти в Калифорния съобщиха късно в понеделник вечерта, че части от американски и щатски магистрали са затворени поради наводнения, кал или свлачища, обилен сняг или завъртане на автомобили и катастрофи с камиони.

В окръг Санта Круз бяха издадени заповеди за евакуация на около 32 000 жители, живеещи в близост до придошли от дъжда реки и потоци. Река Сан Лоренцо беше обявена в етап на наводнение и кадри от дрон показаха множество домове заляти от кална кафява вода.

5-годишно момче изчезна при наводнение в понеделник на централния бряг. Майката на момчето е шофирала камион, когато той е заседнал в наводнения близо до Пасо Роблес. Случайни минувачи успяха да я измъкнат, но момчето беше пометено от камиона и отнесено, вероятно в река, каза Том Суонсън, помощник-началник на пожарната служба в Калифорния/окръг Сан Луис Обиспо.

Приблизително седемчасово издирване на изчезналото момче разкри само обувката му, преди служителите да го отменят, тъй като нивата на водата са твърде опасни за гмуркачите, казаха служители. Момчето не е обявено за мъртво, каза говорителят Тони Сипола от службата на шерифа на окръг Сан Луис Обиспо.

На около 130 мили (209 километра) на юг около 10 000 души получиха заповед да се евакуират в окръг Санта Барбара.

Цялата крайбрежна общност в Монтесито - където са домовете на принц Хари, Опра Уинфри и други знаменитости - получи заповед за евакуация на петата годишнина от кално свлачище, което уби 23 души и разруши повече от 100 домове в крайбрежния анклав.

Служителите на окръга наредиха евакуация на 20 домове в района на Оркът след наводнение и понор, повреден до 15 къщи.

Имотът на Джейми Маклауд беше под заповедта за евакуация на Монтесито, но тя каза, че няма начин тя да "излезе от планината“ с бърз поток от едната страна и кално свлачище от другата. 60-годишната собственичка на резервата за птици в Санта Барбара разказа, че един от нейните служители е дошъл да направи седмична доставка на храна и също е закъсал.

В окръг Вентура река Вентура достигна най-високото си ниво в историята на повече от 25 фута (7,6 метра). Пожарникари, използващи хеликоптери, спасиха повече от дузина души, блокирани на остров в придошлите води.

Бурята също изля 1 метър кал и скали върху държавна магистрала 126, блокирайки дълга колона от автомобили и големи камиони. Екипите работиха през нощта, за да ги извадят.

В Лос Анджелис дупка погълна две коли в района на Чатсуърт в понеделник вечерта. Двама души са се спасили сами, а пожарникарите са спасили други двама с леки наранявания, съобщиха властите.

Десетки хиляди хора бяха без ток, включително около 17 000 късно вечерта в понеделник в района на Сакраменто. Броят на клиентите без обслужване е намалял от повече от 350 000 ден по-рано, след като пориви със скорост от 60 мили (100 км/ч) в час събориха величествени дървета в електропроводи, съобщи общинският комунален район на Сакраменто.

Националната метеорологична служба предупреди за "безмилостен парад от атмосферни реки“ – дълги струи влага, простиращи се в Тихия океан, които могат да изсипят зашеметяващи количества дъжд и сняг. Очакваните валежи през следващите няколко дни идват след бури миналата седмица, които прекъснаха електрозахранването, наводниха улици и разбиха крайбрежието.

Президентът Джо Байдън издаде извънредна декларация в понеделник в подкрепа на усилията за реакция при буря и помощ в повече от дузина окръзи.

В същото време голяма част от Калифорния остава в тежка до екстремна суша, въпреки че бурите са помогнали за запълването на изчерпаните резервоари.



Още по темата: общо новини по темата: 223
28.03.2024 »
25.03.2024 »
16.03.2024 »
13.03.2024 »
10.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: