Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветослав Цачев: Петролът започва да губи позиции, за разлика от златото
Автор: ИА Фокус 11:48 / 24.04.2023Коментари (0)602
© Личен архив
Този сезон на корпоративните отчети е важен за проследяване развитието на икономиката. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг.

"Темата за движението на финансовите пазари е важна поради две причини: първата е, защото коментирайки финансовите резултати на компаниите, те ни дават прогнозите за това какво се случва в икономиката, как очаква бизнесът да се развива в следващите няколко месеца. И второто, в момента анализаторите залагат на това, че компаниите ще се справят по-добре във второто, третото и четвъртото тримесечие на годината, което за мен е един парадокс. Може би тези отчети и отношението на анализаторите, на инвеститорите към пазара, ни показва опасността, ако има някакво влошаване в икономиката, да видим и силен спад на финансовите пазари и съответното отражение в цената на долара и акциите на Уол Стрийт, и как това ще се отрази реално на икономиката.“  

Наблюдава се тенденция на покачване на основните лихви в Еврозоната и в България – централните банки повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията, а лихвите по депозитите остават ниски, каза още финансовият експерт, като обясни, че големите банки се справят добре, "правят пари, включително от това, че имаше извънредна динамика покрай банковата криза в САЩ, по-малките банки страдат от това. Тази тенденция ще продължи да бъде актуална. Тя е свързана с лихвените нива, с депозитите.“  

Поевтиняването на долара е знак, че инвеститорите се фокусират върху подобряване на глобалната икономиката. Когато има криза, тогава виждаме поскъпването на долара – тогава инвеститорите предпочитат да намерят сигурност в държавни облигации, в долари. Така че ръстът на долара не би трябвало да го приемаме като добра новина, поне през следващите няколко месеца.  

Интересното, според него, през тази седмица е, че фокусът се е прехвърлил от банките към технологичния сектор, защото предстоят отчетите на едни от най-големите технологични компании, като "Гугъл“, "Майкрософт“, "Амазон“. Големите технологични компании водеха пазара нагоре. "Тези данни са важни, защото ако те покажат по-добри резултати от очакванията, със сигурност това ще подобри поне временно настроенията на инвеститорите, на пазара. Това е нещо, което ще има отражение през следващите няколко седмици върху пазара“, добави още той.  

Вижда се голям спад на производството на суровините, затваряне на бизнеси в различни сектори, което ще доведе до недостиг и бъдещи инфлационни проблеми. Това, според Цветослав Цачев,  е голямата опасност за следващите две години.

"Когато инвеститорите се настройват по отношение на спад на икономическия растеж, това се отразява негативно на всички суровини. Всички суровини, с изключение на златото, би трябвало да поевтиняват при икономически спад и съответно това да бъде позитивно за инфлацията. Но големият проблем е, че когато има икономическа криза, когато има свръхпроизводство на суровини, повече запаси и т.н., цените им падат бързо за кратко време, но след това биват затваряни мощности и ако икономиката много бързо тръгне да се възстановява, тогава те наваксват ръста много по-бързо. Качват се много по-бързо, защото затворените мощности означават, че много бързо може да се стигне до дефицит.“  

Според инвестиционния консултант, цената на петрола ще започне да върви надолу поради намаляване на добива на петрол от ОПЕК и Русия. "Вече виждаме как постепенно петролът започва да губи позиции, за разлика от златото, което в момента привлича все повече и повече частни капитали“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: