Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Да живеем под наем без да плащаме всеки месец или как го правят корейците?
Автор: Екип Burgas24.bg 12:40 / 18.04.2023Коментари (0)429
©
Има едно нещо, по което със сигурност българите и корейците много си приличаме и то е желанието ни да притежаваме собствени жилища. Точно поради тази причина ще се спрем на един нов начин на отдаване под наем, който има потенциал да бъде пренесен и у нас, но идва директно от азиатската държава. 

Докато богатството на американското домакинство обикновено се държи във финансови активи като акции или ценни книжа, над 80% от парите на корейското домакинство са вложени в недвижими имоти. Цените на жилищата в Южна Корея продължават да се увеличават бързо, а имотите в Сеул са с 40% по-скъпи, отколкото бяха преди две години.

Докато повечето хора по света решават да наемат или купят имот, Корея има трета опция, jeonse, посредническа схема, която се намира между месечния наем (wolse) и собствеността (jaga), пише businessnovinite.bg.

Jeonse е система за отдаване под наем на жилища в Корея, при която вместо плащане на месечни наеми се депозира голяма еднократна сума. Този депозит обикновено е между 50% и 70% от стойността на имота и се връща на наемателя изцяло след две години. По закон jeonse е двугодишен договор, като наемателят има възможност да го поднови за още един двугодишен период.

Модерният начин за наемане е споменат за първи път в правителствения граждански акт от 1959 г. и става често срещан в цяла Корея от 60-те години на миналия век. Системата е родена от липсата на ипотечно кредитиране в Корея, процъфтяващите цени на имотите и нуждата от частно финансиране.

Наемател или наемодател. Кой печели от това?  

Въпреки че тази система може да изглежда странна за тези, които не са запознати с живота в Корея, jeonse е изгодна както за наемодателя, така и за наемателя.

Наемодателят има достъп до значителна безлихвена сума пари, която да депозира в банкова сметка с висока лихва или да направи други инвестиции. В същото време наемателят може ефективно да живее без наем в продължение на две години, докато натрупва повече капитал, за да направи по-значими бъдещи ключови парични депозити или да закупи имот за себе си.

Много корейци виждат jeonse като по-икономичен жилищен разход от месечния наем и ключова стъпка в постигането на мечтата за собственост на жилище. Днес в Сеул jeonse съставлява около 70% от договорите за наем.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: