Днес отбелязваме Световния ден на борбата със СПИН

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:53 / 01.12.2014
496
На 1 декември се отбелязва Световният ден за борба срещу СПИН. За първи път денят е отбелязан през 1988г. СПИН e съкращение на Синдром на придобитата имунна недостатъчност, а заболяването се причинява от смъртоносния вирус ХИВ. Заразяването засяга имунната система - частта на тялото, която обикновено функционира, за да отблъсква организми като бактериите и вирусите. Отбранителните сили на тялото отслабват и то става безпомощно срещу инфекции и болести. Често пациентите умират от безобиден грип.

Борбата срещу СПИН се води вече над 30 години. В България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

Всяка година на 1 декември доброволците на БЧК, отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ с мащабна информационна кампания на територията на цялата страна.

Във Варна за днешния ден също са предвидени редица инициативи, включително и безплатни изследвания и консултации.

За седма поредна година Община Варна, дирекция "Превенции", съвместно с организациите от Консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН, организират АНТИСПИН кампания по повод днешния Световен ден за борба срещу СПИН.

Информационна кампания, консултации и изследвания с мобилен медицински кабинет днес във Варна ще се провеждат на пл. Севастопол от 12:00 до 14:00 часа и Медицински университет-Варна от 14:00 до 16:00 часа.

Надсловът на тазгодишната кампания е: "Да запазим посоката, да продължим пътя!" и напомня, че въпреки усилията и постигнатите добри резултати в борбата за ограничаване на ХИВ/СПИН, дейностите трябва да продължат, за да се запази ниско нивото на разпространение на ХИВ във Варна и в страната.

Дейностите ще се реализират от специалисти и доброволци от: дирекция "Превенции", Градски превантивен клуб, Регионална здравна инспекция - Варна, Български червен кръст, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Фондация "SOS - семейства в риск", Фондация "За -добро психично здраве", Сдружение "Съучастие", Фондация "Център за социално-екологични практики", Фондация "И".


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Отново арестуваха Грета Тунберг
Напук на високите цени, българите не спират да купуват имоти в Гъ...
Гърция не спира да се тресе! Регистрирани са 4 земетресения в рам...
Оправя ли се принцеса Кейт Мидълтън?
Почина известен бизнесмен, смятан за "инвестиционната легенда" на...
Нови забрани за алкохола и по-големи санкции за туристите в Майор...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).