Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Днес в Чернобил живеят около 50 души, които смятат да останат там до края на живота си
Автор: Екип Burgas24.bg 23:01 / 28.04.2023Коментари (0)741
©
Нито радиацията след ядрената авария, нито руската окупация през 2022 успява да прогони тези хора: в Чернобил днес живеят около 50 души, които смятат да останат там до края на живота си. Какво ги задържа?

Безлюдни улици и изоставени домове, които 37 години след аварията в Чернобил постепенно се рушат. Официално Чернобил е обявен за град без население. Но истината е, че тук живеят около петдесетина души - т.нар. самонастанили се жители. Те са преживели аварията, после са били евакуирани, но въпреки забраната за обитаване на района все пак са решили да се върнат. Преобладаващата част от тях са на преклонна възраст.

Един от тях е Михаил Шилан - един от най-известните заселници в Чернобилската забранена зона. 85-годишният мъж е купил къщата си тук в началото на 1980-те години. Той е бил евакуиран след аварията заедно със семейството си. Но не могъл да остане дълго време далеч от своя дом. Завърнал се в изоставения и затворен град през 2000 със съпругата си. След това започнал да събира различни предмети от Втората световна война и постепенно създал импровизиран исторически музей в двора си, пише "Дойче веле".

Мислел си, че надали някаква нова беда ще посмее да сполети този район и че този музей ще бъде единственият спомен за войните наоколо. Но на 24 февруари 2022 руските войници навлезли с танкове в Чернобилската зона. През първия ден на инвазията Чернобилската централа била окупирана, а няколко дни по-късно - и самият град Чернобил.

По-рано вратите на имота на Михаил Шилан са били боядисани в цветовете на украинското знаме. Но по време на руската офанзива той решил да ги пребоядиса, защото се страхувал за живота си. "Честно казано се уплаших. Ами ако дойдат и ме застрелят за нищо? Затова ги пребоядисах", спомня си мъжът. И един ден руснаците наистина пристигнали. "Какво искат - така и не казаха."

Скоро окупаторите се нанесли в съседната къща, за която Михаил се грижил от години. "Дойдоха в къщата на съседа. Казвам: "Момчета, ще ви дам ключовете". А те казват: "Не ни трябват вашите ключове!" Автоматите и прикладите разбиха ключалките, разбиха и вратата, обърнаха всичко с главата надолу", спомня си Михаил.

Пенсионерът преживял окупацията сам. Жена му починала преди 15 години. За нея той страда и днес. Децата и внуците на Михаил напуснали Украйна заради руската инвазия. Затова днес животът му се състои от градината, стария му котарак и спомените за покойната му съпруга. Той внимателно се грижи за цветята, които тя е посадила. "Взех си жена с 10 години по-млада от мен, за да не гледам чуждите момичета, а тя се разболя от ужасна болест и умря", казва тъжно старецът. 

След всичко, което е преживял - аварията в Чернобил и руската окупация - Михаил вече е сигурен, че никой и нищо не може да го изхвърли от родния му дом. Независимо колко пъти децата му са се опитвали да го вземат да живее с тях, мъжът категорично отказвал. "С моя характер и моите болести - на кого съм необходим? Те ме канят, а аз не искам", казва той. На въпроса какво толкова силно го задържа тук, мъжът отговаря: "Моите цветя... Моите цветя, посадени от моята Паша. Това ме задържа."

"Осъзнах, че не мога без Чернобил"

И Валентина Кухаренко се върнала в родния Чернобил - 10 години след аварията. "Това е моят Чернобил. Заради него се върнах. Защото разбрах, че без Чернобил няма да оцелея. Нищо никога няма да замени това място за мен. Винаги, когато съм била далече от Чернобил, съм се чувствала зле", разказва 84-годишната жена.

Дори и руснаците, пристигнали миналата година в началото на войната, не могли да принудят възрастната жена да напусне дома си. В продължение на един месец тя и другите жители на Чернобил били принудени да живеят без вода, светлина и комуникации. Дворът на Валентина Кухаренко бил под постоянен обстрел: "Имаше снайперисти на сградата, която се виждаше от двора. Разбира се, беше много страшно да се разхождаш наоколо. Те лежаха там по цял ден."

Войната на Русия срещу Украйна вече е засегнала семейството ѝ. "Братът на съпругата на внука ми почина на 5 март. Нямаше никакви съобщения. Само че казаха, че не се е върнал от мисия. Той е бил на фронта, в Бахмут", разказва възрастната жена.

Никой от местните няма намерение да си тръгва оттук. Те са толкова привързани към тази земя, че въпреки радиацията и окупацията са взели решение да изживеят старините си в Чернобил.



Още по темата: общо новини по темата: 26
25.10.2023 »
26.04.2022 »
27.04.2021 »
26.04.2021 »
06.04.2021 »
17.01.2021 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: