Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Държавният департамент смята ареста на Борисов за незаконен, зове за действия срещу "Възраждане"
Автор: Иван Христов 10:52 / 21.03.2023Коментари (0)749
©
В годишния си доклад за правата на човека в България за 2022 година, Държавният департамент, освен другото, отбелязва, че арестът на бившия премиер Бойко Борисов е "незаконен“, а също така призовава за действия срещу партия "Възраждане“, която е спомената на няколко пъти в документа.

Буквално, американското външнополитическо ведомство пише следното:

"През август Софийският административен съд потвърди решението на Софийския окръжен съд, че бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и съветникът по връзки с обществеността Севделина Арнаудова са арестувани незаконно. През април Софийският районен съд постанови, че властите не са събрали "нито едно добро доказателство за съучастието на обвиняемия в предполагаемо престъпление". На 17 март полицията арестува тримата като част от разследване за изнудване, но ги освободи след 24 часа без повдигане на обвинения“.

В доклада от 41 страници, Държавният департамент отбелязва "сериозни проблеми с правата на човека“.

Те "включват достоверни доклади за: жестоко или унизително отношение от властите, включително на задържани, мигранти и разселени и институционализирани деца; произволен арест; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозна корупция в правителството; престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност; и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър и интерсексуални лица“

От Вашингтон отбелязват също, че "властите предприеха стъпки за идентифициране, разследване, преследване и наказване на служители, които извършиха нарушения на човешките права и корупция, но действията на правителството бяха недостатъчно и безнаказаността беше проблем“.

Държавният департамент отбелязва също, че "независимостта на съдебната система е в риск заради "липса на редовен конкурс за повишаване на магистратите, съчетано с широко използване на командироване“.

Съдебна система

Цитира се доклад на ЕС, според който "процентът на респондентите в проучване сред бизнес общността в страната, които възприемат нивото на съдебна независимост като "сравнително или много добро“, е намалял до 28 процента през годината от 43 процента през 2021 г.

В доклада се отбелязва, че комбинацията от правомощията на главния прокурор и позицията във Висшия съдебен съвет, органът на съдебното самоуправление, води до "значително влияние“ в рамките на прокуратурата, Върховния съдебен съвет и магистратурата.

Американското министерство цитира мнението на организации за човешките права, според които "законът има ниски стандарти за справедлив процес, създавайки възможности за нарушение на процесуалните права на адвокатите и обвиняемите“.

Свободата на медиите продължава да се влошава

Според доклада за Човешките права през  2022 година, "родължават опасенията, че корпоративен и политически натиск,  неефективната и корумпирана съдебна система и непрозрачното държавно регулиране на ресурсите, предназначени за подпомагане на медиите (включително фондовете на ЕС), сериозно са увредили медийния плурализъм. През март Amnesty International заяви в своя доклад за състоянието на човешките права по света, че "медийната свобода продължава да се влошава, а журналистите и независимите медии, които разследват престъпления и корупция се сблъскват с чести заплахи и клеветнически кампании, включително от държавни служители“.

Цитира се още доклад на Репортери без граници (известни с френския си акроним, RSF) за Световния индекс за свобода на печата за 2022 г., че редакционната независимост на обществените медии страда от назначаването на политически обвързани членове на регулатора на електронните медии, докато частните медии са повлияни от техните собственици "интересите към регулирани сектори“. Според RSF медиите са "почти изцяло зависими от приходите от реклама“, докато националните и европейските фондове, които са предоставени за подкрепа на медиите, са разпределени по непрозрачен начин.

 "Възраждане“

В документа на Държавния департамент на няколко пъти се обръща внимание на партия "Възраждане“ по повод различни нейни проявления.

Първо се обръща внимание на случая с Мария Цънцарова, която заяви, че членовете на партията са се ваксинирали, докато в същото време водят антиваксинационна кампания. Тя бе привикана за разпит в полицията, за да разкрие източниците на информацията си. Според източници, цитирани в доклада, разследването е имало връзки с тази парламентарна фракция.

Второ, Държавният департамент критикува полицията, че не се е намесила "когато активисти на

ултранационалистическата партия Възраждане предполагаемо са нападнали участници в проукраинска демонстрация на 4 май в София, като са хвърляли бутилки и други предмети по участници и евентуално са провокирали физическо насилие между двете групи.

Ведомството цитира доклад на БХК, че полицията е избутала проукраинските участници в демонстрацията, която е официално съгласувана с местното правителство, но не отстранява активисти от партия "Възраждане“. БХК призова за дисциплинарни действия срещу замесените полицейски служители и прокуратура на предполагаемите извършители на насилие. От МВР отговориха през август, заявявайки, че полицията е действала по съответстващ начин въпреки липсата на координация и лоша комуникация от страна на организаторите на събитието.

След това се споменава петицията на "Възраждане“ до главния прокурор за обявяване на фондация "Америка за България“ за чуждестранен агент и разследването на намесата й в медиите, съдебната система, изборите и образованието.

В доклада се отбелязва, че "Възраждане“ разпространи публично своя обвинителен доклад, който съдържа лични данни на над 800 лица, за които се твърди, че участват в проекти, финансирани от фондацията. На 11 август Асоциацията на европейските журналисти подаде а жалба до Комисията за защита на личните данни, която не се е произнесла към края на годината“.

Още един повод, по който Държавният департамент споменава тази партия, е "силната анти-турска и анти-семитска реторика и слогани“.

В доклада се отбелязва, че "националистически партии като Атака, ВМРО, Възраждане и Национален фронт за спасение на България редовно прибягват до силни антиромски, антитурски и антисемитски лозунги и реторика“.

Споменава се, че през април еврейската организация "Шалом“ е изразила "силна загриженост“ относно "антисемитиски и антиизраелски лозунги, използвани на демонстрация, организирана от партия "Възраждане“, която сравнява звездата на Давид със свастика“.

Паметникът на Съветската армия

Държавният департамент не пропуска и полемиката около идеите за демонтаж на паметника на Съветската армия.

В доклада, в отдела за "произволни задържания“, се отбелязва случая от миналата година, когато десетокласници бяха задържани за вандализирането на спорния монумент в центъра на София.

"На 1 март омбудсманът протестира срещу 24-часовото задържане в първо полицейско управление в София на ученик от 10 клас заради графити върху паметник, като настоя, че мярката е несъразмерна на деянието. Според омбудсмана студентът е бил незаконно лишен от достъп до адвокат – въпреки че е подписал декларация, с която се отказва от правото си на адвокат – тъй като адвокатът за непълнолетни е задължителен. На 3 март ръководството на МВР уволни началника на участъка и разпореди допълнително обучение на всички униформени полицаи, работещи с непълнолетни“, отбелязва американското външнополитическо ведомство.

Припомняме, че на 25 февруари трима младежи са били задържани от полицията в София заради вандализирането на паметника на Съветската армия. Трима десетокласници - две момчета и едно момиче, ученици на 15 и 16 години, са били задържани, защото написали със срей: "Save Ukraine!" ("Спасете Украйна!).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: