Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Джордж Сорос: Гордея се с враговете, които имам
Автор: Екип Burgas24.bg 09:52 / 04.11.2019Коментари (5)1211
©
За половин век Джордж Сорос успява да създаде своя империя, а политическите и финансови игри го възкачват на пиедестал, от който успява да дирижира активно пазари, влияния и настроения. По-малко от половин година преди да навърши 90 години, милиардерът даде интервю на журналиста от "Гардиън" Шон Уокър.

Двамата се срещат в слънчев октомврийски ден в т.нар. "щаб на Сорос в Ню Йорк". По време на разговора соченият за филантроп и безупречен финансист разсъждава за демокрацията, популизма и силните врагове, сред които са президентът на САЩ Доналд Тръмп, премиерът на Унгария Виктор Орбан и британският политик Джейкъб Рийс-Мог.

Малко преди да навърши 90 години, той разкрива какво го плаши и с какво се бори - собственото му его. 

Влязъл в историята двуяко - остро критикуван и същевременно стабилно поддържан от световните лобита, името му нашумява покрай "Черната сряда" или моментът, в който английската банка е срината. 

Годината е 1992 г., а Сорос вече е "човекът, който разби банката на Англия". Съществуват различни конспиративни теории за това историческо събитие в света на финансите. Една от тях е неговият принос за финансовия срив - майсторски спекулации. Сорос никога не е изразявал угризения за това, че е натрупал състояние от валутни спекулации. Журналистът Шон Уолкър описва реакцията му на въпрос  по тази тема - Сорос просто вдига рамене и твърди, че личната му роля в "Черната сряда" е била преувеличена. Същевременно не отрича, че времето е било подходящо за него.

"Вече имах нужда от по-голяма аудитория. Умишлено си позволих да се случи, за да създам платформа, от която да мога да говоря по други въпроси. Изведнъж ми се даде глас, който се чуваше", пише Сорос в новата книга.

Сорос разказва за житейския си опит по времето на окупираната от нацистите Европа. Тъй като е с еврейско-унгарски произход, по-голямата част от Втората световна война прекарва укривайки се.

Запален е по философията. Част от отговорите му в интервюта са в типичния уравновесен тон с ниска честота на емоциите.

"Определено не изключвам вероятността светът да се е отправил към едно доста по-мрачно място. Но всичко зависи от нас. Не можем пасивно да чакаме нещата да се оправят. Трябва да действаме според принципите си, дори когато ситуацията изглежда безнадеждна.", казва финансистът в интервю пред "Гардиан", цитирано от "Дир".

Коментарът е в контекста на въпрос по повод възхода на популистки и авторитарни политици в Европа, Северна Америка и по света. Авторът Шон Уокър разказва, че в новата си книга известният финансист описва 2016 г. като надир (точката, противоположна на зенита в астрономията - термин, използван като символ на голямо падение) в смисъл на отдалечаването от отворените общества. Сорос визира вота за Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

В интервюто Сорос разказва случай отпреди 30 години. Поканен е лично от Тръмп на вечеря и му е предложено да оглави офис в Ню Йорк. Сорос тогава вече е признат като изключително успешен финансист. Отказва на Тръмп.

"И това беше само защото не го харесвах", казва Сорос на журналиста, усмихвайки се.

В разговора Сорос споделя, че вижда известни признаци за "нов прилив" в дебатите за импийчмънт на Тръмп и изборите за Европейски парламент по-рано тази година. Авторът отбелязва, че с годините милиардерът се е превърнал в любима мишена на хора като Тръмп, Найджъл Фараж и привържениците на Брекзит.

"Като репортер в Източна Европа, лично наблюдавах растящата политическа враждебност срещу него през годините. Прекарах десетилетие в Русия, където Владимир Путин го обвини в организиране на революции в съседни страни, а през 2015 г. фондациите му бяха забранени в страната като "заплаха за държавната сигурност". Миналата година се преместих в Будапеща, родният град на Сорос, където крайнодесният унгарски премиер Виктор Орбан наново поде атаките срещу него", отбелязва в материала си авторът. След това пита събеседника си как издържа на атаките.

"Това ме предизвиква и ме зарежда с енергия. Като видя списък с хора, движения или държави, които ме нападат, това ме кара да вярвам, че правя нещо правилно. Гордея се с враговете, които имам" , отвръща Сорос с усмивка.

За отдавнашни врагове на Сорос журналистът посочва авторитарни лидери и засилващите се антисемитските теории на конспирацията, които изтичат от по-тъмните кътчета на интернет. Според журналиста, почти няма седмица без публично изказване, рисуващо Сорос като "безмилостен злодей на Бонд с нечестиви планове за промяна на планетата".

Миналата година Тръмп заяви, че Сорос може да плаща на нелегални мигранти да идват в САЩ; в Турция президентът Ердоган го нарече "човек, който възлага на хората да разделят нации и да ги разбият"; в Италия Матео Салвини заяви, че Сорос иска страната "да се превърне в гигантски бежански лагер, защото обича роби".

Миналия месец финансовата подкрепа на Сорос за групировката "Най-доброто за Великобритания", накара Джейкъб Рийс-Мог да го нарече "кукловод в парламента". Найджъл Фарадж пък определи милиардера като "най-голямата опасност за целия западен свят".

Във впечатляващ списък срещу Сорос, съставен от най-прогресивните политици в света, е и министър-председателят на родината му - Виктор Орбан.

"Не го приемам лично и със сигурност не позволявам да се превърне в личен конфликт", казва Сорос. "Разликата между нас не е лична, а идеологическа - ние сме с противоположни възгледи за света."

По думите на журналиста, Сорос не обича да е твърде емоционален и личен в разговора. Внимава, когато говори за Орбан. Но говорейки за Тръмп, е доста язвителен.

"Мисля, че той е блестящ измамник на увереността, успял да надхвърли собствените си очаквания", казва той. "Това е сбъдването на мечтата на нарцисиста и това го води напред."

Въпреки това Сорос смята, че тази комбинация от самоуважение и несигурност е накарала Тръмп да вземе ужасни решения.

"Имаме късмет, че в него живее вътрешното противоречие - то е неговият най-лош враг. Той копае собствения си гроб поради пристрастеността си към нарцисизма", смята Сорос.

През последните години Сорос се превърна в един от най-големите донори за каузите и кандидатите на демократите. В хода на разговора Сорос казва, че би наложил данък върху парите на свръхбогатите - включително и на себе си. По думите му това е най-добрият начин за финансиране на необходимите разходи за кризата с климата. Област, в която Сорос смята, че председателството на Тръмп е особено бедствие.

"Има връзка между проблемите на отвореното общество и проблемите на изменението на климата... Имаш някой като Тръмп, който всъщност го отрича, и това наистина прави много трудно предприемането на стъпките, които са необходими за овладяване на ситуацията ", казва Сорос.

С повишаването на амплитудата на антисоросова реторика, охраната на милиардера е завишила мерките за сигурност. Миналата година през октомври взривно устройство бе изпратено по пощата в новата резиденция на милиардера в Ню Йорк. Експлозивът бързо е открит и никой не бе ранен, но това показа, че заплахите за живота му не са хипотетични.

"Готов съм да рискувам живота си заради идеите и убежденията, когато е необходимо, но не се излагам на излишна опасност", казва в отговор Сорос. Малко вероятно е той да се върне в Унгария, докато Орбан е на власт -  заради безмилостната, по думите му, пропаганда, която може да вдъхнови физическа атака.

"Загубата на съзнание е толкова плашеща за човек като мен, който е толкова въвлечен в мисленето и разбирането на света. Но умирането е естествено следствие от раждането и затова няма от какво да се страхувате. Първоначално исках да изразходвам парите си, докато съм жив, но тогава разбрах, че би било много егоистично. Има много други хора, които са посветили живота си на работа за фондацията и аз им дължа тази фондация да продължи и отвъд моя живот", казва Сорос.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Мръсна, долна еврейска измет. Не е желан нито в родната му Унгария, нито е желан в Израел.
-1
 
 
Именно на тази ГАД дължим правата и безнаказаноста на цигани, педофили, педерасти, убийци, БХК, и всякаква криминална измет.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: