ЕП призна Голодомора за геноцид на украинския народ

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
16:07 / 15.12.2022
441
Европейският парламент прие с мнозинство гласове резолюция за деветдесетата годишнина от Голодомора в Украйна, която признава тези събития от 30-те години на миналия век за геноцид на украинския народ, съобщава Укринформ. Документът  е приет с мнозинство от гласовете: 507 депутати са гласували "за“, 12 са гласували "против“, а 17 са се въздържали.

"Европейският парламент... признава Голодомора, изкуствения глад от 1932-1933 г. в Украйна, който беше причинен от умишлените действия на съветския режим, за геноцид срещу народа на Украйна; категорично осъжда подобни действия на тоталитарния съветски режим, които доведоха до смъртта на милиони украинци и значително подкопаха основите на украинското общество“, се казва в документа.

Резолюцията изразява солидарност с народа на Украйна и почита паметта на милионите хора, загинали "в резултат на целенасочените действия на сталинисткия режим за организиране на изкуствен глад“.

"Европейският парламент призовава всички страни, особено Руската федерация, както и други страни, възникнали след разпадането на Съветския съюз, да отворят своите архиви относно глада от 1932-1933 г. в Украйна; призовава държавите-членки на ЕС и трети страни да насърчават осведомеността за тези събития, както и за други престъпления, извършени от съветския режим, чрез включване на исторически знания за тях в образователни и изследователски програми, за да се предотврати повторението на подобни трагедии в бъдеще“, отбелязва Европейският парламент в резолюцията.

Евродепутатите също така осъдиха, че в момента, когато се чества деветдесетата годишнина от Голодомора, "Русия продължава агресивната си война срещу Украйна, нарушава суверенитета и териториалната цялост на страната, стреми се да премахне Украйна като национална държава, да унищожи идентичността и културата на своите хора“.

В преамбюла на резолюцията Европейският парламент припомня, че дефиницията на материалното понятие за геноцид се съдържа в Конвенцията на ООН за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. Този документ признава за престъпление действията на геноцид, които са насочени към умишленото унищожаване, частично или изцяло, на национални, етнически, расови или религиозни групи от хора; убийства на членове на такива групи; причиняване на сериозни телесни или психически наранявания на членове на такива групи; умишлено създаване на такива условия за живот на тези групи, които могат да доведат до тяхното пълно или частично физическо унищожение; прилагане на мерки за предотвратяване на раждането на деца в тези групи; насилствено преместване на деца от тези групи в други групи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища
Почина известен писател
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Еврокомисията погна Meta


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).