ЕС подкрепя проекта за полагане на енергиен кабел в Черно море

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:07 / 17.12.2022
662
Проектът за създаване на подводен енергиен кабел в Черно море, в който участват Румъния, Грузия, Азербайджан и Унгария, ще укрепи енергийната сигурност на целия регион, включително Украйна, и ще ускори възстановяването на енергийната инфраструктура на страната, разрушена по време на войната. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от Букурещ по време на подписването на рамков меморандум за разбирателство по проекта за създаване на подводен енергиен кабел в Черно море, съобщава кореспондентът на Укринформ.

Пълният текст на нейното изказване е публикуван на мултимедийния портал на ЕС.

"Радвам се, че съм тук заедно с лидерите на Азербайджан, Грузия и Унгария. Това споразумение ще доближи ЕС до нашите партньори в Южен Кавказ и ще помогне на двата ни региона да постигнат "чиста“ енергийна свързаност. От началото на руската война (срещу Украйна – бел. ред.) ние решихме да се откажем от руските изкопаеми горива и да диверсифицираме доставките в полза на надеждни партньори. И работи. Европейският съюз успя да компенсира спирането на руския тръбопроводен газ“, отбеляза по този повод председателят на Европейската комисия.

Тя отбеляза, че развитието на възобновяема чиста енергия изисква развитие на надеждна система за електрозахранване. Предвид това черноморският електрически кабел между Румъния, Грузия и Азербайджан е от толкова голямо значение. Това ще позволи да се обединят двата бряга на Черно море и да се разшири тази линия до региона на Каспийско море, включително взаимно свързване в областта на цифровите комуникации и енергетиката. Това ще подобри сигурността на доставките, както и ще позволи на ЕС да получава енергия от възобновяеми източници през Румъния и Унгария.

"Черноморският електрически кабел е път, който отваря много възможности. За Грузия, която е страна с европейско бъдеще, може да бъде от голяма полза да превърне страната в хъб за пренос на електроенергия и да я интегрира в енергийния пазар на ЕС. Черноморският електрически кабел ще помогне за доставката на електричество на нашите съседи - на Молдова и страните от Западните Балкани и, разбира се, на Украйна - ще помогне да започне възстановяването на енергийната система на Украйна и реконструкцията на цялата страна", подчерта Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че Европейската комисия очаква приключването на вече започналите проучвания за оценка на този проект и е готова да го подкрепи финансово, тъй като той отговаря на общите интереси на ЕС, съседните страни и целия регион .

Според румънски медии създаването на т.нар. "Зелен електрически коридор“ между Румъния, Грузия и Азербайджан е инициирано от президента на северната ни съседка Клаус Йоганис. През октомври тази година, по време на посещението на президента на Грузия Саломе Зурабишвили в Румъния, страните обявиха намерението си да положат оптичен подводен кабел по дъното на Черно море, който трябва да свърже енергийно двете страни, както и Азербайджан. Проектът бе подкрепен от Европейския съюз.

Виж коментарите (0)

Още по темата (243):
16.02.2024 Експерт: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да
плащаме!
03.02.2024 Ситуацията на "Булгаргаз" е много тежка
23.01.2024 Бивш министър: Сметките ще са много по-високи!
09.01.2024 Експерт: Притеснително е, че нямаме план Б за енергетиката, седим по средата на нищото
28.11.2023 Илиян Василев: В България има достатъчно мощни среди, които печелят от посредничество и реекспорт на руски стоки
11.11.2023 Politico: На Европа взе да й писва от българските "игри на руски газ"
Още новини от Международни новини:
Проф. Владимир Чуков: Това е безпрецедентно, досега не е имало то...
Удариха бившия кмет на Берлин с чанта
Този известен плаж, любим на много българи, ще бъде затворен и та...
Над 300 милиона души, отдали се на тази хуманна професия, празнув...
Април е поредният месец с рекордни температури
Тийнейджър решава, че след като завърши училище, ще живее във вла...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).