Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕС забранява използването на пластмаса. Ето какви са алтернативите
Автор: Екип Burgas24.bg 11:29 / 22.02.2021Коментари (0)689
©
За защита на природната среда от юли тази година в ЕС ще бъде забранена пластмасата за еднократна употреба, много пластмаси вече няма да имат право да се произвеждат, пише "БГНЕС". 

Около 80% от отпадъците във водата се състоят от пластмаса, голяма част от която е за еднократна употреба. Тъй като рибите и другите морски животни често се считат за храни отпадъците и ги ядат, микропластмасите достигат и до човешката храна.

Какво конкретно ще бъде забранено?

Чиниите за еднократна употреба и пластмасовите прибори за хранене, пластмасови държачи за балони, пластмасови клечки за чистене на уши и сламките за пиене от юли вече не могат да се произвеждат в ЕС. Това се отнася и за чаши от стиропор и пластмасови изделия като полиетилен, полистирол и полиетилен терефталат, които се разлагат на малки частици, но не са биоразградими.

Новият закон не забранява всички пластмасови материали. Пластмасовите торбички за закупуване на определени материали, както и опаковки за хранителни продукти, могат да продължат да се продават. Пластмасовите кутии за домакинството, както и други твърди пластмасови изделия, остават разрешени.

Ето какви са алтернативите:

Съществуват устойчиви алтернативи на пластмасовите прибори за еднократна употреба, например дърво или изкуствен царевичен материал и смола. Още по-екологично е просто да вземете приборите от кухнята на пикника. Особено практични са комбинациите от лъжица, нож и вилица, които са подходящи за носене при всички случаи.

Бамбук, хартия или трици като чиния

Когато обикновените чинии са трудни за носене на пикник – както при твърдите пластмасови или метални контейнери за рециклиране, те поне не се разбиват лесно. Компостируеми купички като тези от трици могат дори да се ядат. Или хартиени чаши за еднократна употреба, захарна тръстика, те не са напълно екологични, но са по-добри за околната среда от пластмасите за еднократна употреба.

Решение за клечките за уши

Пластмасовата част в пръчките за почистване на уши може също да бъде заменена с хартия или бамбук. Още по-добри са тези, направени от бамбук или други материали. Те са дълготрайни и помагат за намаляване на отпадъците и спестяват ресурси.

Ядящи се сламки за пиене

Еднократните пластмасови сламки за пиене могат да бъдат заменени с бамбукови или хартиени. Още по-екологичен вариант са тези, изработени от метал или стъкло. Но сламки за пиене, които могат и да се консумират, като тези от пресовани ябълкови кори или жито, стават все по-популярни. Може би е най-добре е да се пие директно от чашата.

Контейнери с депозит вместо опаковка за еднократна употреба

Опаковките за еднократна употреба и чашите и съдовете от стиропор също ще бъдат забранени в бъдеще. Междувременно много ресторанти въвеждат системи за депозит за контейнерите, в които е опакована храната: когато се върнат, задържаните парични средства се запазват и контейнерите могат да се използват повторно. Или носят ястия от вкъщи и взимат храна от ресторант в тях.

Пластмасата за еднократна употреба е само началото

ЕС планира да спести още повече от пластмаса през следващите години, до 2029 г. 90% от всички пластмасови бутилки ще бъдат събирани отделно и рециклирани. Още през 2025 г. една четвърт от пластмасовите бутилки ще бъдат направени от рециклируем материал, с тенденция към увеличаване. В бъдеще производителите ще поемат разходите за екология и намален улов на риба поради пластмасови отпадъци в моретата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: