Ердоган: ЕС да си гледа работата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (14)
13:00 / 16.12.2014
998
Турският президент Ердоган каза на ЕС да си гледа работата по повод критиките от Брюксел срещу арестите на журналисти от опозиционни медии в Турция. Ръководителката на евродипломацията Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан окачествиха извършените тези дни в Турция арести като посегателство "срещу европейските ценности" и казаха, че те са "несъвместими със свободата на медиите, която е основен принцип на демокрацията".

Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли всички критики от страна на ЕС, свързани с масови арести на опозиционни журналисти през уикенда. Лидерите на ЕС заявиха, че арестите са несъвместими с "европейските ценности". Европейският съюз да запази мнението си за себе си, препоръчва турският президент.

24-ма журналисти бяха задържани през уикенда заради подозрения, че имат връзки с духовника Фетуллах Гюлен, който се намира в САЩ. Обвиненията срещу тях са за заговор с цел вземане на властта.

"Европейският съюз не трябва да бърка в работите на турските сили за сигурност, които действат в рамките на закона срещу подривни елементи, застрашаващи националната сигурност. Европейските чиновници трябва да си гледат своята работа. Който и да застраши националната ни сигурност, журналисти или други, ще получи необходимият отговор. Няма да им позволим да се докопат до властта в тази страна.", заяви Реджеп Тайип Ердоган.

Хиляди журналисти и опозиционни депутати се включиха в протести срещу бруталните, според тях, действия на властите.

"Ердоган изрече хиляди лъжи, за да скрие една. Изфабрикува нови лъжи, за да защити действията на правоохранителните органи в разследването за корупция и подкупи в неговата партия.", каза Идрис Бал - независим депутат, член на Партията на демократичното действие.

"Турция трябва да е наясно, че процесът на присъединяване на страната към ЕС не е само икономически, а се опира на ценности и принципи", заяви Могерини. Тя обеща да "изясни ситуацията" по време на предстоящите контакти с турската страна.


Виж коментарите (14)
Още новини от Международни новини:
Проф. Владимир Чуков: Всякакви версии за инцидента с Раиси са на ...
Потъна кораб в Черно море, трима души са изчезнали
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция
Френската полиция уби мъж, опитал се да подпали синагога
Орбан: Роберт Фицо е на косъм от смъртта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).