Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ердоган заплаши с военна намеса Гърция
Автор: Екип Burgas24.bg 15:15 / 10.06.2022Коментари (1)911
©
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заплаши с военна намеса Гърция, ако тя не промени позицията си по отношение на статута на нейните острови в Егейско море. Лидерът на югоизточната ни съседка направи това изявление в последния ден на военните учения EFES-2022, в което вземат участие 37 държави, пише Kathimerini.

Както обяснява изданието, въпреки факта, че самото учение (за десант) не създаде провокации, с изключение на някои рутинни нарушения, Ердоган го използва като платформа, за да повтори турското искане Гърция да демилитаризира островите си в Източно Егейско море, в противен случай е изправена пред "катастрофа“.

В реч, докато наблюдаваше маневрите в егейската крайбрежна провинция Измир в четвъртък, Ердоган каза: "Усилията за използване на острови с невоенен статут в различни учения и усилията за инструментализиране на НАТО и трети страни в това беззаконие, нямат смисъл освен усилие, което ще завърши с катастрофа“. Гърция, добави той, трябва да се "вземе в ръце“ и "да избягва сънища, действия и изявления, които ще я доведат само до това да съжалява горчиво“ и се позова на войната за независимост на Турция в началото на 20-те години на миналия век, когато турците побеждават окупационните сили, включително Гърция.

"Турция няма да се откаже от правата си в Егейско море и няма да се откаже от използването на правата, установени от международни споразумения, когато става въпрос за милитаризацията на островите“, каза той.

Турция ще действа, каза той, в съответствие с "нашите задължения, произтичащи от международни договори“ и в съответствие с "отговорностите, произтичащи от историята и нашата култура“.

От своя страна говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому осъди турското тълкуване на договорите относно статута на източноегейските острови като "безпочвени митове, които нито могат да оспорват, нито да заменят международното право и международните договори“.

"Като цяло абсолютно нищо и по никакъв начин не може да навреди на нашите суверенни права и нашия национален суверенитет. Ето защо призоваваме Турция да спре тактиката си на провокации и да осъзнае, че единственият начин е отговорната и честна комуникация, в контекста на международното право и при абсолютно зачитане на суверенитета“, каза той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.06.2022 г.
0
 
 
Член пети, член петнайсти. Айде кажете сега, умници коментиращи какво става когато член на НаТо нападне друг член на НаТо?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: