Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евакуират хора от град, който потъва
Автор: Екип Burgas24.bg 22:18 / 15.05.2024Коментари (0)1996
©
Желязната руда се добива в Кируна от над 120 години и градът се издържаше от дози добив доста добре, припомня "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Но рудодобивът разяжда земята под сградите, пропуква стените им, предизвиква размествания на земните пластове и леки земетресения. Кируна на практика е разделена на две части – тази, която е в близост до мината е застрашена от потъване.

Градът е принуден да се мести

"Градът трябва да се премести. Това е единственият начин да продължим добива в Кируна", казва говорител на шведската държавна минна компания LKaB, цитиран от ФАЦ. Въпросната компания експлоатира мината в Кируна. Съкращението съдържа в себе си и наименованието на планината с находище на желязна руда, която се извисява над града. Отначало там е бил концентриран рудодобивът, за който свидетелстват множество следи в планината.

В град Кируна почти всички са ангажирани по някакъв начин с минодобивната компания. И това не е случайно. Край най-северния град в Швеция се добива не само желязна руда. Преди време там бе открито огромно находище на редки почви и метали. Говореше се дори за сензационна находка.

Представители на LkaB бяха заявили, че очакват това находище да намализависимостта на страната, а и на Европа от Китай, защото именно той е водещ доставчик на редкоземни метали в света, които са крайно необходими за съвременните производства на смартфони, ветрогенератори и др.

Кируна загива...

Сега обаче атмосферата в града не е вече  така оптимистична. От стария център на града не е останало много. Виждат се развалини от сгради, на една от стените има надпис: "Кируна загива... бори се за нея!“. Никой обаче не се бори срещу преместването на пропадащия град, пише ФАЦ - “хората са се примирили, макар че никой няма желание да се мести от родното си място“.

Общо 3000 къщи и почти 6000 души са засегнати – всички те трябва да бъдат преместени. По първоначални планове това трябва да стане до 2035 година. Минодобивният концерн ще дава обезщетения на хората за преместването и ще им прати нови жилища. Шведският закон за минодобива ги задължава за това.

Очакват се огромни печалби

За целта компанията е заделила 30 милиарда крони (2,6 млрд. евро). На пръв поглед парите са много, но не и ако бъдат съпоставени с печалбите, които LkaB извлича от Кируна – включително и от новите находища на редкоземни почви и метали. По изчисления на шведското правителство в недрата под града има залежи от около 1,7 милиона тона редки почви – това е най-голямото подобно  находище в Европа.

Много от жителите на града се безпокоят, че преместването им няма да е последното, защото никой не знае докъде точно се простират подземните минни галерии за добива на желязна руда. Говорител на компанията признава, че е не е изключено още жители на града да бъдат принудени да напуснат родните си къщи и да се местят, пише DW.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Частично бедствено положение в Карловско
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: