Еврокомисията ни проверява заради търга за изграждане на "Южен поток"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:01 / 15.01.2014
1132
Европейската комисия проверява дали България е допуснала нарушения на европейското законодателство с обявения в края на миналата година търг за изграждане на "Южен поток". Това заяви говорител на комисията по повод кратките срокове за участие в процедурата, която съвпадна с коледните и новогодишни празници.

"В Еврокомисията знаят, че има тревоги около обществените поръчки за изграждане на българския участък от "Южен поток". Нашите експерти разглеждат този въпрос. Все още е твърде рано да кажем какви правила трябва да се прилагат и дали някои от тях са били нарушени, но правим оценка на ситуацията и сме установили съответните контакти. Във всички случаи Европейската комисия отдава голямо значение на правилното прилагане на правилата за обществени поръчки в целия Европейски съюз", заяви Шантал Хюз, говорител на ЕК.

Говорителят на ЕК уточни, че в случая става дума не за кандидатстване, а за изразяване на интерес към участие в тръжната процедура и че при подобни случаи се прилагат различни срокове за подаване на документи, като обичайният е минимум 10 дни.

"Важно е да се изясни какви европейски норми действат, тъй като става дума за международно споразумение и за даване на изключителни права. Във всички случаи европейските норми трябва да се прилагат", заяви още Шантал Хюз.

Междувременно стана ясно, че еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще заяви пред руския енергиен министър Александър Новак в петък в Москва, че междуправителствените споразумения за изграждането на газопровода "Южен поток" на територията на ЕС трябва да бъдат предоговорени. От ЕК отбелязаха, че шестте държави от ЕС по трасето на газопровода, сред които е и България, са поискали от Еврокомисията споразуменията да бъдат приведени в съответствие с правото на ЕС, след като комисията установи несъответствия. В този случай не е необходимо комисията да бъде упълномощавана от Съвета на ЕС, уточниха още от Брюксел.


Виж коментарите (0)

Още по темата (174):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Международни новини:
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).