Европейската комисия регистрира марката "Троянска луканка"

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
15:20 / 18.01.2023
414
Европейската комисия регистрира "Троянска луканка" като храна с традиционно специфичен характер, информира пресцентърът на Европейската комисия.

Европейската комисия одобри вписването на наименованието "Троянска луканка" в  регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.

Традиционният начин на производство на "Троянска луканка", който се характеризира с процес на сушене и опушване, е направил този вид продукт уникален за България. Самото наименование "Троянска" произхожда етимологично от името на град Троян, т.е. там, където за първи път е произведена и популяризирана от майстор Илия Таслаков.

Той е един от първите производители на луканка в страната. През 1883 г. той е внесъл в България първите машини за мелене на месо.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени, се казва в прессъобщението.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).