Европейският парламент против изграждането на "Южен поток"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
11:55 / 17.04.2014
1459
Действията на Русия срещу Украйна бяха осъдени с категоричен тон от депутатите от Европейския парламент. Те дебатираха няколко часа резолюция за дестабилизирането на Украйна, в която се казва, сред другите изводи, че не трябва да се дава подкрепа за руския проект за изграждане на газопровода "Южен поток". Според депутатите, вместо това трябва да се търсят алтернативни газови доставчици.

Европейският парламент смята, че газопроводът "Южен поток" не трябва да се изгражда. Това е записано в обща резолюция, изготвена от представители на Европейската народна партия, европейските социалисти, либералите, зелените и консерваторите. Документът, който трябва да бъде гласуван в четвъртък, обобщава позициите от дебатите за натиска на Русия върху съседни страни и действията ѝ за дестабилизация на Източна Украйна.

Голямо мнозинство от евродепутатите поиска разширяване на персоналните санкции срещу руски представители и готовност за преминаване към общи - икономически. Някои от тях изразиха мнение, че заради действията си в Украйна Русия заслужава истинска икономическа и финансова блокада.

В изготвения общ проект на резолюция се съдържа и призив за мерки срещу руски фирми особено в енергийния сектор. Евродепутатите се обявяват още за намаляване на зависимостта от руски петрол и газ, за пълно прилагане на Третия енергиен пакет и за прекратяване на вноса на газ при необходимост.

Евродепутатите са категорични, че проруските сили, които дестабилизират източната част на Украйна, очевидно са направлявани от Москва. ЕК също смята, че координираните и професионални действия на въоръжени групи в различни градове в Източна Украйна напомнят сценария от Крим.


Виж коментарите (9)

Още по темата (174):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).